ЗА и ПРОТИВ - миграцията от град към село

 • A
  Привет на всички участващи във форума, \r\nпричината за постването на тази тема е задаващата се, поредна икономическа криза, нещата май отиват на завръщане към корена или иначе казано, каквото си посадиш това ще ядеш.Та от извесно време се опитвам да си отговоря на въпроса дали не мога да избягам от несигурното си бъдеще в града ...именно на село.Опитвам се да си съставя списък със за и против такава крачка, но всъщност истината е че цял живот съм живял в град и нямам база за сравнение.\r\nАко има хора сблъсквали се с подобна дилема или такива които да имат мнение по темата, че бъда благодарен да получа съветите и коментарите Ви.
 • M
  Говоря за отдалечени села от голям град. Нашето село е на 50 и няколко от Пловдив, там деца освен циганчета няма.Ако живеех там и бях младеж щях да си дружа с циганчетата и дори жена да си взема от тях, но със сигурност нямаше да стана студент. То лошо няма, важното е да си щастлив. Инък в отдалечено село , освен ако не е курорт, културата е през нета и срещането с непознати и различни хора е рядкост а това според мен е светски живот. Е все пак изброих минуси, всеки минус води до плюс. Но напоследък виждам тенденция в близките села да сеят райграс и да нямат корен домат в двора, камоли прасе или кокошки.
 • C
  Минуси за живеещите млади хора в села отдалечени от голям град: 1 - лоша инфра-структура.2 -лошо образование за децата ( а и липса на други деца в селото) 3 - при занимаване с земеделие - не-постоянни доходи.4 - затруднен достъп до здравеопазване.5 -в много села и така наречената " циганска престъпност".6 - светски и културен живот. Колега за повечето неща съм съгласен с теб,само за последната точка не съм.Живея в Сф знаеш ли колко хора не ходят по театри дискотеки барове и кина и защо ли ще ти кажа защото си трябват пари.На чалгата ако му викаш светски живот е..м ти живота,а вече театрите правят все повече и повече турнета по градовете.Киното като му платиш 2билета пуканки и 2 бири отиват минимум 30лв колко хора могат да си го позволят знаеш ли?А деца в селата си има колкото щеш и всичките с едни червени бузи ядат поне 1000 по хубава храна от децата в града и куп др неща.Всичко е въпрос на избор според мен хората в селата боледуват по-малко.
 • M
  Минуси за живеещите млади хора в села отдалечени от голям град: 1 - лоша инфра-структура.2 -лошо образование за децата ( а и липса на други деца в селото) 3 - при занимаване с земеделие - не-постоянни доходи.4 - затруднен достъп до здравеопазване.5 -в много села и така наречената " циганска престъпност".6 - светски и културен живот.
 • S
  Единственото хубаво е,че нямаш шеф Всичко друго си е мъка и работа,работа,докато не ти открият някоя дискова херния м/у 5 и 6 прешлен от работа,ама ти пак си работиш щото сметката за водата,тока и телефона идва всеки месец.С животни е мъка,зеленчуците същата работа :( няма пазар или ти се подиграват с продукцията като е изкупуват за некви 5ст килограма.Зърнопроизводството ако имаш необходимата техника и поне 200 декара на човек и се надяваш на онзи отгоре да излезе добра годината.Трябва си и страничен доход,нямам предвид съседа ти,ако те помоли да му направиш покрива или нещо друго,трябва си постоянен доход поне за сметките ....... с една дума,мъка е.Да оцелееш на село от земеделие и животновъдство е магия Говоря за малките стопанства ......
 • C
  Здравейте на всички и аз от 2 г съм в дилема да напусна столицата и да се запътя към село. Доходите ни са прилични все още нямаме деца та само с жената сме.Не виждам как ще се получи това да работя до 65 ако не и повече години до пенсия в печатницата в която работя сега.Тъст ми се занимава с овощни градини и лозя има трактор и работи много.Притеснява ме това,че инфраструктурата на село я няма хич също така и какви ще са доходите ни.По негови думи с трактора хората искали да се дискува да се пръскат градините и от там можело да падне някой лев +субсидиите и частната работа по къщите ремонт на покриви редене на ламинати боядисване такива неща.Спор няма чист въздух, спокойствие ,чиста и хубава храна ,няма тъпи идиоти визирам шефове които да ти изкарат душата през гъза,както казва тъст ми самоГоспод ми е шеф,обаче той си има и пенсия а ние нямаме,иска да остави всичко на нас ама той доста е живял сам и като се сблъска младото със старото малко тегаво е.Моля да се изкажат хора които живеят на село за мен те са по стойностни от хората които са в града.Животни само зайци и кокошки.
 • D
  Хора,не се заблуждавайте че живота на село е толкова прекрасен.Ние имаме ферма за овце в двора си садя зеленчуци за собствени нужди.Произвеждаме си мляко,сирене месо за консумация-лятото от тъмно до тъмно на крак,на почивка не сме ходили от години и всичко което се изкара от овцете ходи за ученичките ни които учат в града.Доста хора от нашето село пътуват до града да работят .Като гледам май най-добре са тези които са в града и се пребират почивните дни на село.А от друга страна ако ви е писнало от шефове,трафик и градската шумотевица:не се пречудвайте много.....
 • M
  Колега,с четири декара градина ще успееш да задоволиш семейните нужди.Аз за себе си имам също около четири декара и ми остава продукция и за работниците на фермата,но си е работа.Оране есен и пролет,правене на лехи,произвеждане на разсад още от м.Февруари,разсаждане,копане пръскане поливане и не еднократно,после почистване през есента и пак на ново... .Отчитай,че без торене.пръскане и поливане нищо няма да излезе.Познавам и хора,които с голям ентусиазъм се захванаха,засадиха и зачакаха на Господ Бог да даде реколта......не стана.Земеделието иска всекидневни грижи,но там поне .когато падне сняг и в дъждовно време може да се почине малко,но при животните е 24 часа.Някои колеги дават съвети,но или са пенсионери или,като мен имат и друг бизнес и това е между другото.Иска ми се да припомня,че за нормален живот на село също трябват средства.Ток,вода,гориво за зимата,лекарства ако се наложи и ред други неща,без които е невъзможно да се живее,защото в крайна сметка ние не правим генерална репетиция за някой следващ живот,а живеем единствено и сега!
 • S
  с един домат,два моркова и един плод ,плюс половин литър мляко на ден -учудвам се колко икономично може да се живее
 • Z
  Аз също от няколко години се каня да тръгна към село,за жалост баща ми е от Бургас,майка ми е от едно пълно с роми село и не ми се ходи там.Предложиха ми 2-3 човека,от които 1 жена сериозна да живея в тяхната къща-условията са добри,само ще плащам каквото консумирам(ток,вода).От 10г водя здравословен начин на живот и без да се ограничавам изкарвам деня с 2-3лв.,ако съм на село естествено и толкова няма да дам.Влече ме чистия въздух,спокйствието,близостта до природата,това,което Господ е създал,никой не може,а и никога не омръзва,но най-вече заради козето мляко-консумирам 500мл всеки ден,квася си го сам,но в Бургас е много трудно да се намери,а и продавачите не предлагат еднакво качество всеки ден,опитват се да мамят.Но не знам за толкова малко количество мляко,което консумирам дневно,струва ли си да вземам коза,а и никога не съм гледал,зеленчуци съм сял,от тах са ми необходими 1домат,2моркова,1плод и това ми е достатъчно.Сигурно ще си купувам мляко или ще помагам на някого срещу 0.5л дневно. .Ето така гледам на живота,аз съм почти на 50г.,видях семейство,видях си поколението и сега мисля,че е време да се оттегля на спокойствие и да си изживея остатъка от живота както трябва.Не обичам да давам съвети,но не виждам ни 1 причина създателя на темата да се възпира от замисъла сиЖелая на всички здраве и живот,и спокойствие разбира се,а пък ако някой се сети за село,с достатъчно животни и добри хора,нека ми пише,ще му бъда благодарен.
 • A
  И аз съм пред такава дилема отскоро.Имам имот в Смолянско около 4 декара граничещ с гора ,река,и много близо до път.Имота не е в регулация ,но имам ток.Водата ще е от собствени източници,като идеята е и тока да стане от собствен източник.Имам право на постройка до 35 м2 и на сеновали.на този етап не мисля да гледам животни а само земеделска продукция за лично ползване.Имам твърд доходи няма да се налага да мисля за работата извън моита малка семейна ферма.И въпроса Как мислите ще мога ли да си задоволявам нуждите за храна с личното ми стопанство 4 декара.Искам да си произвеждам всичко за храна,да не се купува нищо от магазина.Въпроса ми не е финансов а ще ми стигне ли ресурса земя за да изпълня намеренията си.
 • A
  Аз вече не си задавам този въпрос - ясно е, че ще се върна на село, но без финансов ресурс за сега не става. Сега като си отида за ден - два сякаш отивам на почивка - една тишина, едно спокойствие, зеленина и птичи песни. Няма друг такъв кеф. А иначе опции с какво да се захванеш има много - пчели, кокошки, прасета, та дори и по-екзотичните охлюви, копринени буби, фазани, японски пъдпъдъци и какво ли още не. Но в крайна сметка прави най-вече това което те влече. Успех.
 • S
  Благодаря за прекрасните думи...понякога човек му трябва само да го похвалят за труда му и той се стреми още повече да твори и сътворява..А за столетниците съм съгласна-но докато съм здрава и мога ще се трудя за доброто на себе си и на хората които обичам и ценя в живаота си...
 • S
  sveti браво душо, ти се оправяш с ярета на 10 дена а аз се видех у чудо с козле на 3мес ама като не съм имал такава животина.... а за бягството от града си права - може и да не станеме столетници ама колко е дал господ да са спокойни и щастливи...дори и без субсидий
 • S
  ще си позволя и аз да изкажа мнение по въпроса - преди 3 години и аз бях пред твоята дилема въпреки ,че изкарвах доста над 1000 но трябваше да реша дали да се уча на нови хватки за задаващата се криза или тотално да сменя курса което ме и влечеше де замисли се какво точно ти се иска да направиш и го направи - парите не са най-важното в случая а и се искарват навсякъде стига човек да има ръце и да не го мързи. имаш земя, имаш техника ако си решил хвърляй се не го мисли и не слушай песимисти - деиствай.
 • S
  Благовест на 40 дни..но се пробва на Перла..най-малката козичка ,която не заплодих миналата година.Сега Благовест вече е на 2 месеца.Това е първото ми яре родено в къщи.Бие се със старите кози и пасе като стар пръч.На паша съм го изкарала за първи път като направи 15 дни.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

A

Гъби

Здравейте. Някой в сферата на производството на гъби? Някакви съвети, да ми дадете? Бла...

117 0
D

Проблем с мухи

Привет, Съседите ни гледат животни, има много изпражнения и по земята им. Ние живеем в...

199 0
M

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

189 0
C

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

3000 4
T

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1709 0