РЕМОНТ НА МЛЕЧНОТО СТАДО

 • N
 • N
 • M
  Е това е от ясно-по ясно бре колега Иванов.
 • I
  Може, но тези таблици са за определена порода, те не са универсални и за различните породи са различни.
 • N
 • I
  Няма значение дали юницата ще се заплоди от дребен или едър бик, защото това не определя размерът на плода. Млякото през част от първата или цялата първа лактация е определящо само при породи при които има последователност па млеконадоя през месеците в една лактация и по лактации. На практика това означава при породата максимума да се постига примерно през първия или 4 месец, а най силна да е четвъртата лактация, но това е постоянна величина само при някой породи. Няма ли я тази последователност, първата лактация при една крава може и да е по-висока от третата и по слаба от четвъртата и т.н. В момента това няма и значение, защато се запложда всичко и не може при това търсене да се пропуска бременност. Да не говорим, че се продават само заплодени юници и по-рядко крави с първото теле и заплодени с второ.
 • M
  В преден пост ви писах,че за да се направи преценка за едно животно,не само по екстериор,но и по продуктивност,трябва да има завършена лактация,като се предполага,че животното се отглежда при интензивни условия-сиреч,правилно хранено,поено,доено,заплодено и т.н.Това,че юницата ти е дала веднага след отелването 20л-зависи от породата естествено,не е критерий,че ще гони върхове.Съвсем спокойно може да се окаже посредствено за породата животно в края на лактацията,независимо кой е бащата-примери има.Има и една наука- зоотехника се казва-вземете и прочетете!!!Тогава всички приказки(писаници)стават излишни и ще разберете защо не оставям приплоди от юници.
 • N
 • N
 • A
  тъп
 • M
  Скоро млеконадоя ще падне и под 40% защото крави не останаха/разбира се за зам министъра не е така/, иначе си много прав относно дисциплината. Млечното говедовъдство се разви добре в западна Европа и в останалия нормален свят, защото там имаше фермери а не АПК и ТКЗС. Относно количеството мляко, то и двамата знаем, а и всички останали, колко разредено беше то.
 • I
  Не се създаде високопродуктивно млечно животновъдство, защото за това се изисква голяма дисциплина, каквато в България нямаше и никога няма да има. Самите условия са много различни от тези в родните страни на основните млечни породи. Въпреки това България произвеждаше много мляко и средният млеконадой беше около 70% от този в Западна Европа - около 4500 л. при 6500 там, докато сега сме на 50%. В други области България беше сред водещите страни, вкл. и в овцевъдството, със 6-7 млн. агнета за износ. Производство на яйца, вкл. оплодени, добри резултати имаше в свиневъдството. Приплод от мелез не се оставя за възпроизводство по ред причини. Това се прави само от зор, както в случая с кафявото американско, няма юници на пазара и трябва да кръстосваш всичко. Правят го и тези които се занимават с породообразуване, но вие не сте сред тях. Нещо повече, от никое животно не се оставя приплод от мелез.
 • M
  Иванов, преди няколко дни в друга тема каза че докото "Вие" сте били в селското стопанство, всичко е вървяло по мед и масло, защо е сега този обрат който лъха от изказването ти. Толкова години какво правихте че не създадохте високомлечна българска порода говедо. Разбира се, немога да се съглася и с мнението ти че "мелизи" не се оставят, по твойта логика в света щяха да се отглеждат само турове, зубъри и бизони, нямаше да ги има другите породи. В този ред на мисли, какво би посъветвал български фермер /знаейки в детайли в каква среда е поставен/, да направи за да вдигне производителността на стадото си при полужение, че капитала с който разполага/ако има разбира се такъв/ не е достатъчен за закупуването на повече от 2-3 елитни юници? Лек ден
 • I
  Няма как асоциациите да пробият с наша семенна течност за млечни крави. Ние вямаме наша млечна порода. може да се прави за някой автохтонни породи, сивото, родопско и каквото е останало, но за млечното само вносна и проверена и то с цел разплодните живатни да са чистопородни. Колкото и да е млечността от мелез не се оставя приплод от него.
 • N
  И още нещо.Тези специалисти от тези така наречени селекционни центрове са нещо от миналото.В момента повече вредят след като продават семенна течност от непроверени бици.Тук може би министерството на земеделието трябва да излезе с мнение. Това че бика е с добро педигре не значи нищо.Хиляди бикове с добро педигре заминават под ножа годишно.Годишно CRV тестира 340 бика на популация от 1 500 000 крави и само 5-10 остават за продан.Предполагам дори повече се тестват в Америка.Колко контролирани крави имаме ние? Знам че тук въпроса става и политически но трябва да си признаем че не можем например да изпратим ракета до Марс. Селекционните центрове имат своето място но трябва сами да си го намерят,и да си сменят името.
 • N
  Що се отнася до оставянето на телета от юница за разплод няма проблем и никога не съм чувал това да се дискутира.Иначе Щатите нямаше да имат млечна индустрия/при 2,5 лактации средно ремонта е 40%/.Така че всичко женско в стоковите ферми се запложда.А и това което казва Андон е показателно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

148 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

436 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

171 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

653 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

794 2