относно фалитите на биопроизводители

 • D
  Здравейте всички био-фермери, \r\n\r\nПреди 2 седмици се върнах от конференция по проблемите на селските райони в щатите. Там ни заведоха в една био-ферма, която продава на клиентите си чрез абонамент, т.е. потребителят си плаща някаква сума между 100 и 300 долара годишно, които му осигуряват определено количество продукция през следващата година. Така производителят има пари да си планира годината, прескачат се \\\"услугите\\\" на банки и държава и най-вече се изгражда стабилна връзка между потребител и производител без прекупвачи.\r\n\r\nНе мислите ли, че нещо такова можем да организираме и у нас? Дори с малки производители - ако се обединят няколко, за да има разнообразна продукция, мисля, че много потребители биха прибягнали до такава услуга.
 • R
  Здравейте, за съжаление темата все още е актуална. Явно българинът не е научен да ползва биопродукти - на принципа за свинята разлика между помия и кладенчова вода няма. Визирам таз годишната реколта от био ябълки на мои приятели от Северна България. Вследствие на сушата таз година плодовете станаха много дребнички и съответно немогат да се сравняват с вносните полски ябълки тежащи около 0,450кг за плод. Но защо Боже никой не сидава сметка, че да стане ненормално голяма тази ябълка е третирана най- малко 20 пъти с конвенционални препарати против болести и неприятели, без разбира се да броим минералните торове, растежните регулатори и хормони и накрая всички парафини с които се обработват плодовете за да могатда издържат повече време... Вече си задавам въпроса "Какво е био земеделие и има ли то почва у нас?" Защо изобщо трябва да се произвеждат такива продукти от нормални хора или за да можеш да просперираш е необходимо да си чужденец в собствената си страна. Защото явно да можеш да пробиеш на този специфичен пазар трябва си човек на някой или да си част от големите фирми, които произвеждат "био-продукти".
 • E
  В отговор на Дона. Тя наредбата и да не се приеме не е страшно. Наредбата за директни продажби е интересна само за производителите на краве мляко и то за тия които имат квоти за директни продажби. Ама къде е казано, че млекомата не може да продава и козе, овче, биволско мляко. За тия млека доколкото знам квоти няма. Следователно, не би трябвало да има ограничения и за продаваните количества. Верно е обаче, че за овче и биволско млекомата ще е малко затруднен поради по-голяма масленост... По другите питания. В този линк http://fermer.bg/news/1624/1/mlekomatite-davat-vyzmojnostta-da-se-izbegne-natiska-vyrhu-fermerite.html се вижда че Италянския монтиран в Стара Загора е на колела, т.е. подвижен е докато си намери подходящо място. Това според мен е единствения плюс на италянския. А, че не отговаря на проекта за наредба не подлежи на съмнение. Това за другите продукти мисля и съм уверен, че е възможно, ама не съм го проработвал. По едно време се замислих за продажба на яйца ама го зарязах, за сега. Множко ще ми дойде.
 • D
  Здравейте, Видях линка на форума - струва ми се чудесна идеята! Дано да се приеме скоро тази наредба, и то във вид, който ще направи възможна тази система! А тези вендинг автомати могат ли да се сложат навсякъде или ще са само в границите на стопанствата? И предполагам, че могат да работят не само с мляко, а и с други продукти? ПОздрави, Дона
 • ...да поясня става дума за производителят на лимец!
 • Много бих искала да се свържа с вас и да осъществиме контакт помежду си.Ето една ел. поща на която ше ви помоля да ми пишете:[email protected]
 • E
  Как се прилага по отношение на нетрайни храни (мляко) може да видите и тук в съобщенията от 08(09).09.2010 год . http://fermer.bg/forum_topic.php?id=17645&cat_id=1&page=1&title_url=kakvo-e-neobhodimo-za-mlekomatite Повече линкове имаше на един форум, ама сега не мога да ги намеря. Май автора е премахнал съобщението, (конкуренция). Общо взето работя по млекомата и съм събрал много-о-о... Едва ли всичко може да се качи на форума тук. Идеята в проектирания от мен млекомат е множество малки фермери да могат да предоставят млякото си за продажба на анонимни, като на екрана на дисплея има пълна прозрачност за характеристиките на млякото и производителя, т.е. доиш 50-100 л мляко носиш до млекомата и си прибираш парите от вчера. Ама знаеш на дисплея пише името ти и характеристики на млякото. Ако има недоволен клиент 24 часа в денонощието си готов да реагираш... И така нататък... Ама се не знае дали наредбата ще го разреши тоя подход. Така че всички мои разсъждения могат да идат на боклука... Що се отнася до зеленчуци, мед, яйца не съм работил по проблема, но вендинг автомати има даже за раци. Така, че никакви технически проблеми. Затова юридически и политически вероятно ще се намерят.
 • D
  Здравейте ETGNNG, Това е интересна идея, но имате ли представа дали се прилага в продажбите на нетрайни храни? Ако имате информация или линкове, моля да ги споделите тук! Аз все още лобирам приятели и познати да сформираме група от клиенти и след това можем да организираме среща с производители, за да видим кой какво иска и какво може да предложи! Малко предварителна информация - от няколкото досега проведени разговора, най-много интерес има към доматите и краставиците, меда, млякото и яйцата! Поздрави от мен!
 • E
  Аз, общо взето съм привърженик на подхода, описван в темата. Само, че ще се опитам да го насоча в едно друго направление наречено вендинг (За съжаление такава българска дума няма). Така че там: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B3 А тука на форума се обсъжда млекомата, което според мен си е най-чиста проба био (еко) земеделие (живoтновъдство).
 • това е страхотна инициатива аз влизам, въпроса е откъде ще се намерят клиени.Ние отглеждаме спелта, лимец и камут,също така за напред био пщеница и зеленчуци
 • Здравейте всички ! Аз съм производител на биозеленчуци. За тази схема на работа знам от няколко години. За нас, биопроизводителите, това е чудесна възможност. Но Atico има пълно право. Биопроизводителите са честни и отговорни хора - те са тръгнали да проправят път с пълното съзнание, че може дълго да чакат възмездяване на услията им. Но появи ли се такава практика, ще се появят и измамниците. Не може да се даде съвет по въпроса. Всеки сам трябва да прецени. Аз бих искал да имам повече колеги биоземеделци. Дай Боже ! Колкото до субсидиите, в случая стана дума за агроекологични плащания, искам да кажа нещо важно. Субсидиите не се дават защото земеделците са богопомазани. Ако ги няма, финансовите резултати на земеделците ще са около нулата, често и под нея. Кой ще прави нещо, от което няма да печели или ще губи ? Субсидиите компенсират тази загуба. Вариантът за премахване им е трудно осъществим - трябва да стане едновременно в целия свят. Ако го направи само една държава, обрича земеделците си на фалит, а народа си на драстично по-високи цени за храна. Желая здраве и успех на всички Вас !
 • Като се създаде някаква организация, нещата няма да са чак толкова невъзможни. Да си помогнем сами, да си поемем инициативата .... чак после да търсим агроекологичните плащания! Мисля, че и със скиптиците мога лесно да се оправя - който не вярва, да заповяда на гости да види!
 • D
  Здравейте Ангел, От кой район сте? Благодаря, че писахте, ако искате, свържете се с мен на електронната ми поща.
 • Аз съм производител на пчелен мед.Ако се направи такава организация мога да доставям пчелен мед направо от пчелина. Регистриран съм по всички правила.
 • D
  Здравейте, 100% гаранция не може да има, колкото и добросъвестен да е производителят - суша, градушка и други бедствия винаги могат да провалят продукцията - затова е по-добре да се кооперират за продажби няколко производителя. Но все пак си има договор. Тук трябва да се подчертае, че без известно количество доверие такава схема не може да има. ТОва, което аз мисля да направя е първо да събера група потенциални клиенти. След това ще си търсим доставчик. И все пак ако тук има желаещи да участват производители, нека се свържат с мен. Същото важи и за клиентите. На скептиците - предпочитам да не се обзалагам, възможно е да се окажете прави. Но какво губим да опитаме? Аз действам не на принципа "защо не може да стане", а "какво да направим, за да стане".
 • Хайде отговорете на atiko ако можете. Аз съм напълно съгласен с нея. Каква е гаранцията, че като си дам парите ,някога, евентуално, може би, ще получа някаква земеделска продукция???

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Масла ( студено пресоване )

Здравейте! Да знае някой фирми изкупуващи масла от студено пресоване на фъстъци , орехи?...

86 0

Най-богата на фосфор растителна култура у нас?

Спец: Лапай хуйове има наймного фосфорв сперманджака!

558 2

Безпочвено отглеждане на ягоди

Здравейте. Нов съм във форума и като цяло към земеделието, но се излекувах с веганска диет...

642 0

Курсове за фермер

fermer123: Не се лъжи, ще те скъсат от административни идиотщини работници няма цените са ниски, стой...

2926 11