Проверка на имот - неправомерно обработване на чужди земи - помогнете колеги!

 • S
  Здравейте искъм да помоля всички за съвет!Аз съм наследник на ниви,скоро разбрах че мисе обработват нивите без мое знание!Един колега от тук ми каза къде да проверя кой ги обработва!Направих проверката и със информацията отидох до общинска служба земеделие в софия и министерство на земеделието и горите зада направя проверка отново и да видя кой е дал нивите ми на арендатора!Отговора беше че единственият начин да проверя да ли има някакъв договор и кой го е сключил е да направя проверка в общинската служба по земеделие в дадената община където са нивите ми!направих и там проверка но се оказа че няма постапили при тях никакви договори!Въпросът ми към вас ако знаете е как така във фонд земеделие ми излиза бенефицента който ги обработва а във общинската служба няма постъпили договори!Как става това!Благодаря Ви много за отделеното време!
 • А
  НЕ ПРОДАВАЙТЕ НИВИТЕ И ЗЕМИТЕ си на фирми чрез листовки в пощенската кутия! Издават ги пенсионирани АГРОНОМИ за малка комисионна , а Вие оставате без никакъв допълнителен доход от кооперация или друг наемател. СЕГА ЕДРИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ЗЕМЯ като "лелята" на Искра Фиодосова, т.е. фирма "ТЕДИ"ЕООД се бунтуват от предложения данък доход върху сумите предоставени от Европейския съюз за Земеделските ( ЕДРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ), които изкупуват Вашата земя. Като фирма "ТЕДИ" ЕООД име повече от 11 в България.
 • H
  Нали се сещаш ,че не всеки има финансовата възможност да заведе дело и да наеме адвокат ,още повече при имоти от 4-5 дка при нас средни по размер ,с 4-5 наследника....
 • G
  пълни глупости.може да го съди без проблем и да уточня че при завеждането на ИМ и насрочване на делото вещото лице което ще назначи съда ще даде становище,че средната рента за региона е да кажем 50лв.на дка. тук има една тънкост при изплащане на рентата на един наследник вместо да се разправяш с другите.попълваш ми една декларация,че си получил парите и се задължаваш да ги разделиш между другите наследници и ако някой тръгне да ме съди аз си вадя тази декларация и печеля делото. има много тънкости на закона стига да ги знаеш и да си законен от всяка страна,а по отношение за белите петна ще си замълча
 • H
  А договора откъде може да се изиска? От арендатора ли? При проверка в общината се оказва, че идеалните части са продадени от един от наследниците без да потърси някой от останалите наследници първо. Предполагам, че самия арендатор е купил идеалните части и след сключването на договор със "себе си" изплаща рентата сам на себе си? Какво бихте ме посъветвали? Ми нищо.Бих те посъветвал за терминал 1 или терминал 2.Не го казвам на майтап ,ама това е полжението.Това е България... В случая положението сега е кой от наследниците ще прецака другият по-рано.В момента е точно както казваш - единият наследник продава неговата част било то и една двайста по закон има право да я продаде без да пита вас.Арендатора сключва договор със своя дъщерна фирма за целият имот за 20 години примерно и в договора е записано ,че дължи рента 5 лева на дка.Или ти трябва да си търсиш по законов ред тия 5 лева /примерни/ ,което и двамата знаем ,че няма да стане... Това е закона в момента и е закон прекаран от зърнопроизводители в ощърб на всички останали.С ясната представа и цел това по-горе да се случи е прокаран този закон.И тука взеха да ги въртят тия номера.
 • M
  А договора откъде може да се изиска? От арендатора ли? При проверка в общината се оказва, че идеалните части са продадени от един от наследниците без да потърси някой от останалите наследници първо. Предполагам, че самия арендатор е купил идеалните части и след сключването на договор със "себе си" изплаща рентата сам на себе си? Какво бихте ме посъветвали?
 • P
  Изплаща цялата рента на единия съсобственик и ваша грижа е да се оправите по между си
 • M
  Здравейте, имам аналогичен казус - наследствени земи (идеални части), които се ползват от арендатор, който е сключил договор с един от съсобствениците без знанието на останалите. Както прочетох в предните мнения такава законова възможност има(Съгласно чл.3 ал.4 от ЗАЗ) , колкото и да изглежда некоректна спрямо останалите съсобственици. При телефонен разговор с ОСЗ-то ми казаха, че нямат регистриран договор за аренда. Това означава ли че може би въпросния договор не е за аренда, а за наем и тогава прилагат ли се разпоредбите на ЗАЗ? Интересува ме дали действително само от съсобственика може да се търси отговорност или и от арендатора, ако договорът е за наем на земята и е сключен без знанието на останалите съсобственици? При разговор с арендатора той ми заяви, че няма да плаща за две години назад, ако искам тази година да сключим договор може, но за назад рента не дава. Това означава ли че е изплащал цялата рента на съсобственика, а не само дела му спрямо идеалните части? Има ли правно основание за подобно нещо? Благодаря предварително за отговорите Ви!
 • M
  Научих още интересни неща! Начи договор за аренда няма за по-малко от 4 години за това арендаторите сключват договор за наем там може и за 1 година и не знам дали се декларира в общината изобщо. ей тук се проверява дали обработват земята като бяло петно вероятно http://iacs-online.dfz.bg/apex/f?p=2012:2:7804671775897854::NO::: ако масива е по малко от 3 цифри добавете 0 преди тях. ако номера на имота е по-малко от 3 цифри добавете 0 преди тях за да стане поне 3 цифри.
 • M
  Значи Стефи може да си търси арендата от леля си колкото е дела и!!!! Но много им поздрави от мен на адвоката и прокурора с които е говорила!!! чл.32 от Закона за собствеността казва, че трябва да има повече от 50% от съсобствениците съгласие за да се взимат решения за вещта тоест имота (нивата) в този случай да се дава под наем или аренда! Обаче некакав закон ЗАЗ закон за арендата в земеделието пък казва, че може да се сключи договор и само от един от съсобствениците с арендатора и тва е неоспоримо щото четох решение със същия казус на Окръжния съд в Плевен :D Ей така пише там: договорът е сключен само от един от съсобствениците, като този договор има действие и по отношение на останалите съсобственици съгласно разпоредбата на чл.3, ал.4 от ЗАЗ НЕЙНИЯ СЛУЧАЙ Е ЛЕСЕН!!! ЩОТО ИМА ПОДПИСАН ДОГОВОР !!! НО АКО НЯМАШЕ И НЕ БЕШЕ ПЛАТЕНО НА ОБЩИНАТА КАТО БЕЛИ ПЕТНА ТОГАВА ВЕЧЕ СИ БЕШЕ КАЗУСА КАКТО БЕШЕ ТРЪГНАЛА ДИСКУСИЯТА ТУК ОТ САМОТО НАЧАЛО! :D БЛАГОДАРЯ НА ПОВЕЧЕТО КОИТО ПИСАХА ТУК МНОГО МИ ПОМОГНАХТЕ И ОБОГАТИХТЕ ПОЗНАНИЯТА МИ!
 • M
  Здравейте, Stefi напишете каква е оканчателната развръзка по въпроса, че аз съм в аналогична ситуация и информацията ще ми бъде от голяма полза. Благодаря предварително
 • S
  Това с договора вече е друга бира! Не съм юрист, но мисля, че колегата proba е прав. С един наследник може да се сключи даже аренден договор! Това, че договора не е вписан (най-вероятно е едногодишен) не означава, че е невалиден или незаконен. В случая според мен вина има леля ти - можеш да предявиш иск срещу нея за частта от парите полагащи ти се според това "колко наследник се падаш" ;) + - лихви и пропуснати ползи... евентуално... Пак казвам - не съм юрист, но ЗА МЕН така стоят нещата.... и трябваше темата да почне с наличието на договора, но няма значение... П.П. Не вярвай на 100 % на някой, който има сметка да те разкарва по съдилища ;) благодаря,значи аз се консултирах с адвокат и прокурор и теми казаха че както леля ми има вина така и арендатора,незаконно е да се сключва договор само от името на единия съсобственик!и аз не знаех чее така но това ми каза прокурора!това че арендатора е сключил договор с лелями не означава че и той нее виновен!напротив той трябва да си провери това което взема!затова ме съветваха първо да извикам арендатора нотариално зада искъм нулиране на договора както и рентата за две години назад!ако несе яви това означава че ще го пуснат в съда!а що се отнася до темата аз за договора не знаех до преди седмица!
 • O
  Това с договора вече е друга бира! Не съм юрист, но мисля, че колегата proba е прав. С един наследник може да се сключи даже аренден договор! Това, че договора не е вписан (най-вероятно е едногодишен) не означава, че е невалиден или незаконен. В случая според мен вина има леля ти - можеш да предявиш иск срещу нея за частта от парите полагащи ти се според това "колко наследник се падаш" ;) + - лихви и пропуснати ползи... евентуално... Пак казвам - не съм юрист, но ЗА МЕН така стоят нещата.... и трябваше темата да почне с наличието на договора, но няма значение... П.П. Не вярвай на 100 % на някой, който има сметка да те разкарва по съдилища ;)
 • S
  Всеки подлежи на съд! Съда разрешава спорове. Ти можеш да си съдиш всеки за всичко. Друге е въпроса какво ще постигнеш... Арендатора си има законен договор с леля ти! Единствения некоректен с теб е леля ти... Пък ти ако решиш и мен може да решиш, да съдиш, че не съм ти казал навреме...аз се консултирах вече с адвокат и той мие разасянил че както леля така и арендатора имат вина и подлежат на съд,този договор нее нотариално заверен и си има начини и арендатора да си поеме вината
 • E
  /quote>
 • E
  /quote>

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

144 0

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2929 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1648 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2668 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1960 6