Болест по слънчогледа

 • L
  Слънчогледа почва да вехне.Стъблото хваща нещо като плесен.LG 5635
 • T
  diditxd форума НЕ е място за реклама ! За рекламиране на продукти си има определени за това места! Този СПАМ е НЕДОПУСТИМ, още повече си го напускал във всички теми !!!
 • D
  Сектор Протект е коренова и листна формула, която увеличава устойчивостта на вашите култури към вредители, стрес и болести. Той също така увеличава производството на етерични масла и добива при маслодайни култури. Той стимулира вътрешни защитни механизми. Листно прилагане (пръскане):- 100 мл/л в работен разтвор 25-30 л / дка Капково напояване или поливане:- 2 мл/л в работен разтвор Предзимно третиране: Профилактично срещу инсекти и вируси и за създаване на имунитет на културите с цел преодоляване на стреса породен от променливите температури. В растенията се отделят фитоалексини за създаване на системен резистенс. Поради малката височина на растенията на този етап се обработва и почвата,от където идват и тези проблеми. Пролетно (вегетационно) третиране: Профилактично срещу бактерии, гъби и инсекти. Поради покачване на температурите и влажността през пролетта и третира- нето листно на културите с органични торове има опасност от появата на : – при слънчоглед: фома, фомаксис, склеротиния, обикновена и брашнеста мана. – при пшеница: брашнеста мана, секториоза, фузариум, листни петна. http://biohum.com/сектор-протект/ Biohum - Производство на течни торове!
 • L
  Благодаря за отговора!Сеидбо оборота е спазен,4 години.Явно е от многото дъжд .Семената са с произход САЩ.
 • R
  Ето отговор на проблема: •Склеротинийното увяхване на слънчогледа (Sclerotinia sclerotiorum) се проявява най-силно при неспазване на сеитбообръщението. Гъбният патоген напада кореновата шийка или основата на стъблото от поникване до узряване на културата. В основата на стъблото се появява мокро светлокафяво гниещо петно, по което по-късно се образува бял памуковиден налеп. Заболяването се наблюдава през цялата вегетация и независимо от фазата заразените растения загиват. Тази форма на болестта се проявява ежегодно, най-често в районите с богати на хумус почви, но не е в зависимост от климатичните условия. Заболяването нанася най-големи поражения по питите, т. нар. цветно-стъблена форма. Пораженията се наблюдават по-често в по-влажните райони с чести превалявания. По питите се появяват светлокремави петна, които нарастват бързо за 2 – 3 дни и понякога могат да обхванат цялата пита. Тъканите се рушат и падат върху почвата. В болните тъкани се формират склероциите, чрез които гъбата се запазва. Гъбният патоген зимува като склероции и може да се съхрани в почвата за период от 6 – 8 години. Заразяването се осъществява чрез корените на растенията –гостоприемници. Когато се образуват в питите, склероциите се пренасят със семената. За покълнване на склероциите е необходима влажна и хладна почва. Развитието на болестта се благоприятства от температури в интервал 15-20оС. За борба със заболяването е необходимо растителните остатъци да се унищожават чрез дълбоко заораване или чрез изгаряне. Трябва да се спазва 4-годишно сеитбообръщение и да се избягват ниските и влажни места. За химическа борба може да се използва фунгицидът Пиктор СК-50 мл/ дка (продукт от нова генерация) и разход на работен разтвор 20-40 л/ дка по време на бутонизация на слънчогледа.
 • L
  Едвали вече може да се направи нещо ,но да знаем за други години.
 • S
  Колеги, който може да помага!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Слънчоглед реколда 2020

olio: Вече удари, а и нагореееее. Кога ще бъде пика не се знае. Борсите се надскачат, а търговци...

720 2

Изсъхване на слънчоглед

Крум Тенев: https://www.youtube.com/watch?v=B4LAJDx6TSI

272 2

Цена на слънчогледа 2019, добиви ?

georgievis: добиви около 300кг цени Силистра 550лв.

5488 14

Слънчоглед 2019 цени и добиви

Тодор Тодоров: Какво става колеги? Ще прадаваме ли, и на каква цена? Всички ли чакат повишаване н цената?...

1594 2

Цена на слънчогледовото олио

: рафинирано наливно слънчогледово олио 1380 + ДДС лв./т. тел. 0888321760

1340 4