С какво се жъне фасул? Ще стане ли с комбайн?

 • S
  С какво се е жънело фасула по ТКЗС-ко С комбайн и съответната настройка става ли,или трябват други сита и т.н.На ръка съм чувал да се скубе и после да се мачка и вее,но ми е интересно с комбайна дали ще стане.
 • S
  Когато човек стигне до отговорите на някой въпроси сам,няма кой по-точно от самия него да му ги обясни.Приключи жътвата на фасула Образцов Чифлик-12.Точно тук е мястото да благодаря на колегите от Института по земеделие и семезнание ОБРАЗЦОВ ЧИФЛИК-Русе,за проявеното търпение,за това че ме издържаха да им звъня през една седмица,за да успея да си закупя семена от тях.Е,имаше голямо търсене но успяха да ми заделят по 20 килограма от двата им най-добивни сорта Образцов Чифлик-12 и Пловдив-10 Със семена за 2 декара експериментално сях 2.5 дка на 07.04.14 поливки около 10 на брой с по 15-20 литра на квадрат основно от Бога.Добив 750 килограма в т.ч 10% чужи и около 5% начупено.Ако погледнем площа като 2 дка добива е 320кг/дка ако е на 2.5дка добива е 256 килограма качествен фасул.Прилагам няколко снимки и клип,може да са интересни на някой. Едно заключение:Да,става с комбайн,със следните настройки,барабан на 350 оборота в минута/повече от шайбите не може да се намаля/контрата е на 4 на входа 3 на изхода в сантиметри,вентилатора усилен доста/фасула е тежък/ситата отворени на около 1 сантиметър. http://vbox7.com/play:5157ad56d9
 • S
  Моят също е от типа на Елексира,все още имам малко количества,ако искаш пиши на ЛС
 • V
  Здравейте, аз също имам желание да пробвам тая година да засея една нивичка от 4-5 дка с боб, но в момента имам проблем с намирането на семе. В института в Г.Тошево количествата зрял боб, вече са изчерпани. Моля вие, като по-опитни да ме посъветвате от къде мога да се сдобия със 40-50 кг. семена!? Onq den prodadoh izli[uka. ako iska[ kato se pribera ]e prowerq kakwo e ostanalo sorta eleksir sym go kupuwal ot general to[ewo predi tri godini i ot togawa gopoddyrvam trite godini prawq po nad 200 kg ot dk, no poliwam
 • D
  Здравейте, аз също имам желание да пробвам тая година да засея една нивичка от 4-5 дка с боб, но в момента имам проблем с намирането на семе. В института в Г.Тошево количествата зрял боб, вече са изчерпани. Моля вие, като по-опитни да ме посъветвате от къде мога да се сдобия със 40-50 кг. семена!?
 • T
  Здравей Колега! Следващата година ако сееш обади се в Генерал Тошево в Университета и си купи хубаво семе. Даже и да не е цялото количество ако е много скъпо но по малко се запаси с тяхното семе и ще си вдигнеш добива. Там има специалисти които и технологията ще ти кажат. Пожелавам успех.
 • S
  Сорта е от пакет на ТОТИ купих го от Карфур на цена 1.5лв за килограм.От 8 декара пусна около 1 тон,точно мога да кажа като го извея,че вчера съм приключил с жътвата.За продаване няма да може да се разберем,имам каде да го продам.Дребен сорт е,т.н Добруджански. Благодаря ти Тодоров,по твоята технология го жънах,скубане мачкане с трактор.Един човек скуби декара за 5 часа(посева ми беше малко рядък) Следващата година живот и здраве пак ще сея,мисля с една навременна сеидба да вдигна малко добива.Поливан е 4 пъти с пистолети и за късмет след всяка поливка за капак преваляваше по 10 литра на квадрат.
 • P
  какъв сорт е и какво изкара като количество. пък може и да се спазарим ако не си го продал
 • S
  Фаза начало на бутонизация,дано да вали,ако не да започвам да поливам.
 • S
  И аз съм чувал за Пулсар в доза 50мл/дк но при тая доза ми се струва че ще трябва да е в по ранна фаза на развитие на плевелите,но пък тогава все още действа Стомп-а.Аз пръсках със Базагран,получи лек контактен пригор,който премина за седмица.Беше във 3-4 лист и сега полето е съвсем чисто. Колега,няма технология на отглеждане.Както виждаш,се уча в движение.
 • S
  praskai s 50ml pulsar. ot 3godini praskam bez problem,togava spriaha speed,pivoti minah na pulsar.50ml na dkr.uspeh
 • T
  Здравей колега. Когато обереш боба дай информация за технологията на цялото отглеждане за да пробвам и аз догодина. Аз тогава го пръсках със "Стомп" преди поникване и "Пивот" вегетативно. Но в агро аптеките ще ти предложат каквото има в момента подходящо. Не знам "Пивота" дали още се произвежда. Веднъж го копаех и на ръка. Събирал съм по 60 братовчеди на ден.
 • S
  Минава ми през ума за косене с дискова косачка,но тя коси на около 5-7см(ако не се лъжа) а точно там 10>см е концентриран голяма част от завръза по растението.Това с косенето под земята сигурно е най добрия вариянт.
 • D
  Навремето и ние сеехме много боб около 200 дка. Сеех ме го на лехи с сеялка СЗУ работните органи се разделят на 4 секции 1 и 3 та сеят а 2 и 4 та не , така може да го окопаваш с трактора нормата май беше 10кг на декар семе. Косих ме го с косачка за боб (която тази година нарязах) тя е с ножове но доста по дебели и върви на 3-4 см в почвата и корените и така реже. И после само с комбайн сме жънали но имаше на времето и подбирачи за боб , които вече изчезнаха
 • S
  Имаме работна ръка,от тая страна нямаме проблеми.Мургавите работят за по 20 лв. на ден за 8 часова мото смяна.Аз от лятното засушаване не се притеснявам,защото имам подготовка за поливане.Имам една линия с 5 пистолета Сила 20 която е дълга 100 метра.На едно място полива около 3 декара.Помпата която надува всичко това е 3 цолова 12 коня дизелова.До сега съм го поливал 2 пъти,единия след сеидба,другия 30 дни след това.Ако сега завали така както го дават,мога да мина с едно поливане по време на цъфтежа(в случай че не вали)Помниш ли с какаво го пръска за трева по време на вегетация,говорим за широколистните.
 • T
  Аз редовно сеех по 20 дка всяка година и за три дни го обирах и овършавах. Но се отказах понеже ако не вали не завързва шушулки и е рисковано. Това се случи веднъж като дадох семе на един приятел да засее той 20 дка а аз трябваше да пропусна годината понеже не ми се получаваше сеитбообръщението с тенденция той да ми върне същото количество боб но от новата реколта. Тогава от 20 дка той не бра нищо. Не си исках и обещаното защото ако бях го сял аз и аз нямаше да изкарам нищо. Така че се моли да завърже пък брането лесно. То там покрай Сливен май има работна ръка бол?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Съхраняване на боб и предпазване от гъгрица

ТУНАЙ: растилаш един найлон исипваш боба върху найлона слагаш хапчетата (хапчетата се слагат сп...

403 2

Бели тикви и бял боб в междуредието?

Някой пробвал ли е? И как ще трабва да го очертавам като боб или като тикви

1971 0

Нахут сеитба - споделете информация за да разбера къде сбърках

L07uUz: Може да е от семената ако не са от предходната реколта, а по стари. Ние тази година също з...

2786 1

Какъв сорт люцерна да избера за сеитба, препоръчайте от личен опит колеги

Emofermer: ето една тема по въпроса колега http://www.fermer.bg/%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%...

2623 1

Съвети относно пазара на боб

todorovtr: Стоката когато е качествена пазар има. Боба е трайна култура. Какъв ти е проблема?

3203 2