Всички свободни градински площи, които през есента няма да засявате, трябва да прекопаете колкото е възможно по-скоро. В последните години земеделските стопани масово използват мотокултиватори за целта, но ако градината ви е по-малка и искате да се пораздвижите, най-добре е да използвате любимата ви права лопата.

Риголваната пръст не надробявайте, а я оставете на едри буци, така както сте я обърнали с лопатата. За да може почвата да бъде разбутана достатъчно дълбоко, забийте лопатата в почвата с цялата и дължина не отвестно, а под известен наклон, така е по лесно, но вие сигурно знаете.

Риголването на едри буци има за цел да улесни проникването на студа и зимните валежи дълбоко в почвата. След замръзването на дъждовната и снежната вода, студът раздробява отделните почвени частици и прави почвата трошлива. Така в края на зимата тя е пръхкава и по-лесна за обработване.

Ако знаете, че почвата в градината ви е тежка, по-добре е да изчакате с риголването, докато почвата поизсъхне до известна степен. В противен случай ще утъпчете почвата толкова силно, че отделните буци при риголването ще изглеждат като кирпичи.

Добре е при риголването да обогатите почвата с органични вещества за увеличаване на хумуса, вкопайте ги в почвата. Такива органични вещества са пресният оборски тор, компостната пръст, или торфът. Най-добър резултат ще получите, ако разхвърляте тези вещества върху вече изриголваната почва, след което ги накопаете с мотиката така, че да попаднат вътре в повърхностния почвен слой.

Някои растения, като репички, хрян, моркови, червено цвекло, от цветята гладиолите не понасят пресния оборски тор, ето защо трябва да се съобразите с това, какво ще сеете на мястото през следващата година. На площите, където сте торили с пресен оборски тор през миналата година, сега е добре да подадете около 150 грама гасена вар на 1 кв.м. площ, накопайте я в почвата.