Покълване на семенаМакар че семената на студоустойчивите растения започват да поникват при доста ниски положителни температури, а тези на топлолюбивите - при по-високи. Всички зеленчукови семена, за да поникнат дружно, се нуждаят, общо взето, от високи температури. При студоустойчивите култури това са температурите между 18 и 20-22°С, а при топлолюбивите - между 25 и 28-30°С.

Веднага след поникването на семената обаче температурата трябва да бъде поне с 3-4°С по-ниска от тази при поникването. Това е много важно, особено за разсада, отглеждан в топли парници и отопляеми оранжерии. С понижаване на температурата резервните хранителни вещества от семената се използват за развитието главно на кореновата система. Ако температурата веднага след поникването е висока, развитието на кореновата система изостава, а кълновете се изнежват - „изцуляват". Понижената температура се поддържа 2-3 дни след поникването. В парниците и оранжериите още в началото на поникването температурата се понижава чрез редовно проветряване.

При полски условия температурата необходима за покълнването на семената и поникването се регулира естествено, като се спазват сроковете за засяване.

{youtube}d26AhcKeEbE{/youtube}