Шафранът е подправка, получавана от цветовете на шафрановия минзухар (Crocus sativus), културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridaceae).

Шафранът произхожда от Предна и Мала Азия. Той е бил познат в Древния Египет няколко хиляди години преди новата ера. В Испания е бил пренесен от арабите през 10 век. Названието му идва от арабската дума “за-фран”, което означава - бъди жълт. Шафранът намира благоприятни условия за развитие в Испания, Франция, Иран и Крим! В миналото шафранът се е считал за “крал на растенията”. Цената му надвишавала тази на златото. Това никак не е чудно, тъй-като събирането на плодника на цветовете е доста трудоемка работа. За получаването на 1 кг готова продукция е необходимо да се обработят около 2000 цветове.

От там идва поговорката – “скъп като шафран”!

През лятото шафранът се намира в състояние на покой, а през есента се появяват листа и цветове. В зависимост от климатичните условия цъфтежа е от септември до ноември. Продължителността на цъфтежа на един цвят е около 3 дни, а масовият цъфтеж е около 7-15 дни. Размножава се посредством клубенолуковици.

В днешно време шафран се отглежда в страните: Италия, Франция, Турция, Иран, Индия, Китай, Япония и др. Шафрана е светлолюбива култура. Развива се при средногодишна температура 12 градуса целзий. Предпочита защитените от вятър места. През време на цъфтежа температурата трябва да е около 15 градуса, а през зимата не по-ниска от (–18) градуса. Растенията предпочитат леки, водопропускливи почви, богати на хранителни вещества.

Напролет се провеждат почвени обработки (култивиране), като се внасят минерални торове (калий и фосфор). При благоприятни условия растенията цъфтят през първата година, като от един хектар добива през първата година е 6 кг. През втората година добива е 20 кг. След четири години клубенолуковиците се разпадат, като дават началото на нова плантация! Цветовете се прибират в сухо време. Продукцията се суши при контролирани условия в сушилни при температура 45-50 градуса, в продължение на 12-15 минути.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как може да определим кълняемостта на семената?

Японска мушмула

Портокал - Citrus sinensis

Сортове ягоди