Цялото ръководство на Държавен фонд “Земеделие” беше сменено през тази седмица. Само Георги Динев бе оставен като заместник на съименика си Героги Тахов. 

Промените не са от любимите на фермерите. Както си говорихме с някои от тях тези дни, честите смени на ръководства на аграрните институции не водят до необходимото спокойствие, така че стопаните да се фокусират върху това, за което цялото общество разчита на тях - да отглеждат храната ни. 

Разбира се, не бива да се подценява и предизборната ситуация, която е склонна да изважда какви ли не слухове, сплетни или просто неверни твърдения в пространството, които да бъдат оставени да си свършат работата като едни класически фалшиви новини - не носят полза, а само деструкция. 

Така стана и през седмицата, когато къде чрез грешно тълкуване, къде чрез изкривено предадени думи, няколко организации останали с впечатлението, че условията за подпомагане по т.нар. “Временна рамка” ще се променят и заложеното в разговорите с предишното ръководство на министерството.  

В тези случаи наистина е нужен диалог и за щастие Агри.БГ успя да получи отговор, макар и от типа “още няма числа, но промяна спрямо нотифицираното няма да има”. Има една сума - 426 млн. лв. 

Честите промени водят до сътресения. Логично е, че няма как да се смени правителство и да остане старият министър, но пък не е задължително да се извади метлата и да се сменят всички директори и ръководители на етажите под политическия кабинет.  Чак бившият министър се възмути, все едно той е запазил всички стари кадри на предходното управление. 

Ясно ни е, че един е бил човек на този, друг на онзи, а сега управляват хората на трети. В разумни общества това не би трябвало да е водещо, а експертността и възможностите на човека и дали работата му на този пост носи позитиви за ведомствтото и обществото. 

Само че проблемът идва и от това, че назначеният от “предишните” също не е бил голям експерт, примерно. Той просто е бил “наш” човек. 

Силни институции се градят с адекватно, експертно и мотивирано ръководство и служители. 

Не с политически приятели. 

Което, междувпрочем, видя сметката на едно необходимо, но вече нефункциониращо дружество като “Напоителни системи”, където нивото на маргинализация изглежда космическо. 

Какво става със системата ВетИС - щяха да я качват на държавния облак, че да я пазят от хакери. На облак ли я качиха, на Луната при БАБХ ли, не стана ясно, защото хакерите успяха да си свършат работата.

От агенцията нарекоха това “киберинцидент” и успокоиха, че не е повлияло на работата на ГКПП-тата. Все едно пък на всички не ни е ясно, че цялата работа е заради “Капитан Андреево”. 

Или е заради нечии виртуални животни и милионите, взети за тях? 

Но отново - липсата на приемственост от “новите” или на мотивация от страна на “старите” не успяха да спасят ВетИС. Нямало загуба на информация. Е, какво да кажат хората? 

В спиралата на избори - служебен кабинет - отново избори се въртим от миналата година и всеки път това означава нов министър, нови зам.-министри, нов директор на ДФЗ...

И докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения - това ще стане и след няколко месеца, защото идват избори, фермерите се надяват да получат обещаното и то в изключително тежък за тях момент. 

Интелигентното управление не следва да изпада в дребнотемие и да се обяснява колко много работи, как оправя поразиите на предшествениците си, а да дава възможност на сектора да си гледа работата. 

● ● ●

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

● ● ●

Царевицата в Добруджа изгоря от сушата и високите температури

● ● ●

Няма загуба на информация във ВетИС въпреки кибератаката

● ● ●

Мрачна прогноза: Проблемите с ливадната пеперуда ще продължат и през 2023 г.

● ● ●

Очаква се най-слабата реколта от царевица от години насам

● ● ●

България изглежда като оазис на фона на сушата в Европа

● ● ●

Животновъд: Има дефицит на овче мляко, фермите фалират

● ● ●

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

● ● ●

Очаква се цената на торовете отново да се увеличава

● ● ●

ДФЗ получи зелена светлина да стартира извънредното държавно подпомагане

● ● ●

Стопани за ПРСР: Ще дойде време да ни се молите!

● ● ●

Производители за пазара на торове: Липсва всякаква икономическа логика

● ● ●

Чакането на извънредната помощ разпали въображението на животновъдите

● ● ●

Зам.-министър Джиков: Ако правим промени за държавната помощ, ще има забавяне в плащането. Никой не иска това

● ● ●

Времето: Възможни са напоителни валежи, но и градушки

● ● ●

ДФЗ с нов изпълнителен директор

● ● ●

Прогнилата тръба “Напоителни системи” продължава да бълва скандали

● ● ●

Дамите в селското стопанство: Виолета Байди