През изтеклата седмица на изолирани места в полските райони от страната – Монтана, Пазарджик, Кюстендил, Стара Загора, Враца, Русе и Видин, са регистрирани валежи със стопанско значение между 20-60 l/m2, които в различна степен са подобрили условията на почвено овлажнение, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Агрометеоролозите прогнозират, че напоителни валежи през идните дни ще има в Западна България. В останалите райони от страната, обхванати в различна степен от почвено и атмосферно засушаване, съществени и повсеместни валежи не се прогнозират.

В самото начало на следващия седемдневен период в много области от Южна и Северна България се очакват максимални температури до 39 градуса, които ще окажат неблагоприятен ефект върху развитието на земеделските култури. През останалата част до края на периода агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми.

НИМХ: През първата половина от периода ще има условия за градушки и вероятност за нанасяне на повреди по селскостопанската реколта.

През периода при царевицата според ранозрелостта на хибридите ще се наблюдават фазите млечна, восъчна и пълна зрелост – агростанции Николаево и Търговище. При слънчогледа ще протичат физиологична, пълна и техническа зрелост.

С цел дълготрайно и качествено съхранение на продукцията, реколтирането на културата трябва да се извършва при влажност на слънчогледовите семена около 8%. При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще се създават в дните без превалявания през по-хладните часове.