Няколко организации от сектор “Плодове и зеленчуци” настояват за спешна среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев относно средставта, които ще бъдат изплатени като извънредната държавна помощ от 218 млн. евро (426 млн. лв.) за подпомагане на определени земеделски производители в контекста на руската инвазия в Украйна.

Какво ни казахте: Фермерите си искат субсидиите в срок

Организациите искат това да стане преди да бъдат гласувани окончателно условията за подпомагането от Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”. 

“Като браншови организации ние отстояваме позициите си, които сме отстоявали до момента през Министерството на земеделието и не желаем промяна на вече договорените параметри по прилагане на мярката”, пише в писмото, изпратено до аграрното министерство. 

“Притесняваме се, че тези средства, които са планирани за нас - ние сме се разбрали 85% от бюджета за растениевъдство да бъде даден на сектор “Плодове и зеленчуци” по обвързано подпомагане, няма да са същите. За растениевъдство са 222 млн. лв. от тях 85% ще са за секторите по обвързана подкрепа - три пъти питах на Консултативния съвет тогава бившия министър Иван Иванов. Останалите 15% ще се разделят между останалите сектори в растениевъдството. Това стана преди да се изпрати нотификацията на рамката” - обясни Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз.

По думите й другото, което е било договорено е подпомагането да бъде на база заявени за обвързано подпомагане площи 2022 г. 

В същото време разваленият телефон в агросектора се е задействал и до фермерите по някаква причина е достигнала информацията, че това, което е договорено ще бъде ревизирано. 

“Не може всеки път, с всяка промяна да се обясняваме и да започваме наново, както стана със Стратегическия план - който дойде, той започна наново да го ремонтира и още нямаме план ”, обобщи Търпанова. 

Именно поради тази причина организациите - вижте писмото, искат да се проведе среща и да се изясни положението. 

Потърсихме зам.-министър Тодор Джиков за бързо изясняване.

“Не е ставало дума за никакви цифри все още, защото в момента вървят изчисленията на базата на това, което е подадено в Брюксел и след това е нотифицирано. Некоректно е да се казват в момента числа, защото няма да са сигурни. Това ще стане след гласуването на УС на ДФЗ”, каза той по повод появили се информации, че при посещение в Сливен той е коментирал конкретни суми.

В същото време той обясни, че ревизия и промени на нотифицираното към Брюксел не може да се направи. 

“Няма как да се правят промени, защото това ще доведе до забавяне - както на приема, така и на плащането”, потвърди Джиков. 

По повод времето, в което би било възможно тези пари да се преведат на стопаните, зам.-министърът каза:  “Работим на такива бързи темпове, за да можем буквално края на септември да започне плащането.Иска ми се възможно най-бързо да се направят тези Консултативни съвети, защото пазарът в момента е турболентен и за всички е тежко.”