Площите с царевица в Добричка област вече са пострадали от продължилото вече два месеца засушаване. На места растенията са прегорели както от недостиг на влага, така и от появилите се суховеи през последните седмици. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

„Няма какво да се лъжем, няма да жънем това, на което се надявахме“, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, и уточни: „На този етап посевите със слънчоглед се държат, но царевицата вече няма никакъв шанс. Дори и да завали, няма какво да се случи с нея“.

На места няма дъжд от 60 дни. Последните валежи преди две седмици са били от порядъка на 2 литра и то само в някои райони на Добруджа. Особено критична е картината с царевичните насаждения в крайморските общини Шабла, Каварна, отчасти Балчик. 

„Очакваните масови добиви ще бъдат между 400 и 600 кг/дка царевица. Ако дойде отново горещият вятър, дори там, където има някакъв шанс за добив, ще настане мор“, не крие притесненията си Радостина Жекова. 

Пазарът също е труден. „Търговците купуват малки количества, няма големи договори. За кратко имаше оферти от 650 лв. за тон пшеница. При царевицата купувачите предлагат фючърсни сделки за 600 лв./тон, а при слънчогледа изобщо няма търсене. Няма и да има при наличието на украински количества“, възмущава се производителката. 

Служебният министър на земеделието Явор Гечев даде заявка за конкретни стъпки относно потока на зърно от Украйна.

„Ясно е, че няма как да спре вносът на зърно. Очакваме обаче да се знае колко и къде влиза, очакваме да се знае кой е украински и кой български слънчоглед. Това искахме от самото начало – да се защити родното производство“, коментира действията на служебния кабинет Радостина Жекова.