Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) отдавна е на Луната, но от тъмната страна. Няма закони! Има интереси и политика. Това коментира читател на Агри.БГ по повод епизод от коментарната рубрика в сайта AgriПодкаст.

Гласувайте: Трябва ли БАБХ да излезе от структурата на МЗХГ?

“Манталитета на инспекторите в БАБХ е робски по презумпция. Назначенията са на принципа "наши - ваши", конкурсите са за параван, кандидатите са предварително известни. Назначените лица са оплетени в зависимости от директора до чистачката. Основният принцип е интереса на висшестоящият. Няма закони, има интереси и политика. БАБХ отдавна е на Луната, но от тъмната страна”, обяснява в коментар наш читател.

Очевидно темата за разделението на БАБХ и Агенцията по горите от земеделското министерство развълнува не само нас, но и нашите читатели. Тя остава една от водещите теми и през тази седмица или поне докато не разберем кой ще поеме управлението на аграрното ведомство и съответно какви ще са неговите намерения.

Друг читател на Агри.БГ също се развълнува от темата.

“Не е възможно производителите (месо, мляко, мед, плодове, зеленчуци, зърно, добавки и адитиви за производство на храни, биохрани), тяхната преработка, внос, износ и всичко, което стига до масата на нашия потребител, да се контролира от структура, която по закон (закона за БАБХ) е държавна, но се ръководи от МЗХГ. Това е анахронизъм.

Контрола по отношение на качеството и безопасността на храните, трябва да е над ведомствен, за да е безкомпромисен. Да се прилагат новостите и достиженията в тази област и да се базира на прецизен и достоверен, държавен, лабораторен контрол. Резултата от него е добро общественото здраве и защитен обществен интерес. Не е нужно БАБХ да я пращаме на Луната, а да й дадем възможност да се организира. Както и структурира й по начин, който е адекватен на функциите и задачите, които й се възлагат. А това да доведе до видим резултат”, смята той и припомня, че за последните 10 години, откакто е създадена БАБХ, няма изградена нито една лаборатория с европейска акредитация.

“Ведомственото подчинение на БАБХ беше причина през 2011г. министъра на земеделието и храните, с една заповед, да закрие 18 нейни държавни лаборатории и да се стигне до положението, че всяка спорна проба да се праща в чуждестранна лаборатория.  Това е смисъла в разговорите по политиките в Земеделието, представителите на ПП да направят предложение за промяна в статута на БАБХ държавна агенция към МС. Такова е предложението и за Агенцията по горите (ИАГ), като смисъла е контрола на горите, сечта в тях и възстановяването им, да се одържави и ИАГ да излезе от МЗХГ”, заключва той.

Появиха се и контра аргументи.

“Дали и с тази акция да се одържавят някои агенции не се допуска отново многократно повтаряната нашенска грешка - политическите субекти да влияят на държавните структури, както при методите на управлението им, така и при формите на персоналния подбор? И като говорим за това е много важно да подчертаем, че един от основните принципи на управлението и на успеха е последователността. Или така наречената приемственост, за която много служители от администрацията говорят.

Със сигурност е вярно, че ведомственото подчинение на БАБХ даде възможност на министъра през 2011 г. да закрие 18 нейни лаборатории, но това не е причината за закриването. Това е оксиморон, а не анахронизъм, защото всички проблеми без да бъдат анализирани през годините са замитани на някъде. Отделяне на агенцията, която осъществява контрол - добре. Но кой ще контролира нея? МС ? Кога, къде и как МС ще има възможност за контрол върху БАБХ, например?

Наскоро излезе поредния одитен доклад на ЕК и отново са наложени санкции в милионен размер на България за неосъществен контрол от БАБХ, които ще плащаме всички”, заключва нашият читател.


Като цяло обаче идеята за евентуалното отделяне на БАБХ е по-скоро положителна - според нашите читатели.

“Практиката и приоритетите на контрола не трябва да са зависими от тези, които правят политиките за подпомагане и стимулиране на дейностите в МЗХГ. Защита на здравето на потребителя ще е много по-ефективна и ще се базира на чисто експертни и лабораторни методи. В Европа не са по-глупави от нас и са го направили преди много години. Вижте дори една съседна Румъния, там Агенцията по храните от самото си създаване до сега е на подчинение на МС. Не виждам това да им пречи да работят ефективно”, обяснява той.