Съсобственикът на торовия завод “Агрополихим” Филип Ромбаут тези дни показа, че не е “назначен” бизнесмен и когато има мнение се чувства свободен да го сподели. 

Вижте: Филип Ромбаут, “Агрополихим”: Липсата на промяна убива България

Поканих го на разговор за Агри.БГ вече по по-фермерски теми и най-вече - това, което е важно за стопаните - цената на торовете, в момент преди есенната кампания и предстоящата зима.

За наша радост и чест, разговорът е на български език. 

- Господин Ромбаут, каква е ситуацията в момента на пазара на торове у нас и влияе ли политиката върху него?

- Първо да кажа, че аз не правя политика, но когато касае моя компания и пазара, който влияе върху моята компания, искам нещата да са ясни, коректни и без политическа намеса. И когато виждам, че нашите колеги  започват да играят някакви игри и да казват неща, които не са верни, ние си мълчим, но в един момент ми стига. Става ми много. Затова не искам да се занимавам с политиката, а да говоря за пазара на торове. 

В нашия завод работим на пълна пара и то напълно независимо от газа. Намалихме потреблението на газ с 95%. Остана ни малко количество, което потребяваме, но то е незначително. 

Гарантирам, че работим с пълен капацитет за производството на азотни торове. 

- Знаете, че цената на торовете е важна и чувствителна тема за фермерите.  

- Ние сме една от малкото компании, които все още работят. Но цените зависят от световния пазар. Има и внос в България. Цените в Западна Европа са доста по-високи отколкото тук и ние следваме тази тенденция. 

Цената сега е ясна, ако ме питате дали ще се увеличи - да. Със сигурност това ще стане, но не мога да прогнозирам с колко. 

Нашето послание към фермерите е, че не трябва да се паникьосват. Има тор. Можем да осигурим това, от което се нуждаят българските фермери. Но да не правят така, както миналата година - въпреки нашите призиви да купуват през септември, те чакаха, чакаха, и знаете какво стана накрая. Изчерпани количества, високи цени. 

Филип Ромбаут: Призовавам фермерите да си правят плановете навреме и да не отлагат, за да са сигурни, че ще могат да свършат всички дейности на полето както трябва и когато трябва. 

Може и да греша за това увеличение на цените. Не съм пророк. Но ако гледаме какво става с пазара на газа, е ясно, че нещата отиват към повишение на цените на торовете. Въпреки че ние сме независими от газа, гледаме какво се случва на пазара. Ако има увеличение на цената на газа, веднага има увеличение и в цената на торовете. 

Ние ще осигурим количествата за българските фермери, но само, ако купуват навреме. 

Трябва да знаете, че щом цената става висока и нашият оборотен капитал се увеличава. Не можем да си позволим да имаме много тонаж, който ни струва много пари месеци и месеци наред, само защото фермерите са решили да чакат и да не купуват.

Нашият оборотен капитал се увеличи от 30 млн. на 200 млн. Това не са точно затруднения, а по-скоро предизвикателства за нас, защото можем да се справим и да поемем това натоварване, но това означава от друга страна, че клиентите трябва да осъзнаят, че ако купиш навреме, ще имаш. Ако се забавиш, не бива да идваш и да плачеш, че цената е по-висока или че няма количества. 

- Вероятното подновяване на разговори с “Газпром” от страна на правителството според Вас фактор ли е по някакъв начин?

- За мен не. Преди 15 години решихме, че цялото ни производство ще е независимо от газ точно, защото политиците навлизат в неща, в които не бива да се намесват. Аз нямам проблем “Булгаргаз” да осигури количества за малките потребители, за малкия бизнес, защото те нямат възможности. Обаче големите - всички искат да са еманципирани и да се докажат, че могат. В същото време искат държавата да ги защитава, да получават на по-ниска от пазарната цена.

Не е редно. А и няма проблем с доставките на газ - има достатъчно трейдъри, има достатъчно възможности да купуваш, само че хората не са доволни, че трябва да купуват на пазарна цена. На всички им се купува на по-ниска цена. Кой обаче ще продава на по-евтина от пазарната?! И аз искам, обаче не може. 

- За земеделците това важно ли е?

- Цената на тора не зависи от това дали България купува от Русия или от някой друг. Пазарът не е България. Всички гледат какво е търсенето при големите клиенти -  Франция, Германия, Великобритания, Бразилия, дори и Индия, естествено с някои регионални изменения. Тези страни и тяхното потребление определят цените на торовете в световен мащаб.