Работа, работа, работа! Кратки срокове по извънредните видове помощи и бързо разплащане със земеделските стопани предвид задаващата се нелека зима. Така накратко читател на Агри.БГ обобщава очакванията си към екипа на служебния земеделски министър Явор Гечев.

Добър знак ли е милионери да стоят начело на ДФЗ?

Своето мнение в тематичната ни анкета са споделили още над 410 негови колеги. Картинката с очакванията е шарена, но няма как да е иначе, като има да се свърши толкова много за толкова кратко време.

„Да гарантира изплащането на субсидиите в срок“ е топ отговорът на 27% от участниците в запитването. На дневен ред са извънредните три помощи заради войната в Украйна и високата инфлация. 

И ако Явор Гечев е един от най-сладкодумните ни министри и винаги готов за въпроси, за съжаление, рядко казва повече, отколкото трябва. Той многократно заяви, че няма да си прави пиар като предшественика си и ще съобщава новини, само когато има резултат. 

Затова на въпрос на Агри.БГ дали ще бъде спазен обещаният от Иван Иванов срок за отваряне на останалите две извънредни мерки в средата на август и изплащането им до края на септември, Гечев коментира с две думи, че като му дойде времето, ще разберем.

На второ място по важност анкетираните поставят нуждата от генерални промени в управлението на сектора (16%). На другия полюс в това отношение са 7%, според които за толкова кратко време секторът няма нужда от промени.

Усилената работа по финализирането на Стратегическия план вълнува 11% от участниците. Явор Гечев вече увери, че липсата на работещ Парламент няма да възпрепятства процеса на законови изменения, които засягат прилагането на новите правила за подпомагане за следващите пет години.

Повече диалогичност и прозрачност в работата на Министерството на земеделието искат 8% от анкетираните. Служебният министър обясни, че поддържа постоянна комуникация с представители на бранша и дори назначи земеделски производител за свой заместник в лицето на Тодор Джиков. С бранша е разработен екшън план, който да гарантира конкурентоспособността на производителите заради вноса от Украйна. Явно вятър на промяната ще има, но тепърва чакаме да задуха.

Разбира се, Явор Гечев има и своите антифенове. Общо 14% от анкетираните не са доволни от свършеното от него в министерството като заместник-министър преди година и разчитат на новите избори за редовен кабинет. Макар и доста по-малко, едва 3%, са доволни от предишната му работа и очакват същото.

Има и едни 5%, които очакват от служебния министър да продължи започнатото от предшественика си Иван Иванов в същата посока. Гечев вече подхвърли, че добрите практики ще се запазят, но не всичко в завещаното му наследство е цветя и рози. Тук той тактично замълча пред журналисти и по-добре така, защото няма много време за празни приказки и хвърляне на камъни в чуждата градина. Надяваме се този път делата наистина да са повече от думите.