"Откакто се счупи колата, пътища много”. С тази фраза животновъд обобщава своето положение днес и споделя пред Агри.БГ, че наесен ще затвори фермата. 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Редица стопани на животни коментират под тематичните ни статии фалити, намаляване на стадата, недостиг на мляко на пазара и все още ниската му цена на фона на високите разходии... Докато чакат поредната помощ да закърпи положението, разгръщат въображението си как би могло да се оправи българското животновъдство.

За съжаление, често у нас, когато „се чупи колата” идеите валят, а когато дойде време за политики, те така и не се реализират. Поредният повод за разпалване на страстите стана очакваната извънредна държавна помощ за фермерите във връзка с икономическата криза и войната в Украйна, която вече е одобрена от Брюксел, но все още няма яснота кога ще бъде дадена и при какви ставки.

Времето може да изяде ефектът от помощта”, заяви пред Агри.БГ говедовъдът от Монтанско Методи Лаков, защото предстои стопаните да се подготвят с фуражи за зимата, които след няколко месеца ще са много по-скъпи. „Фалити, фалити и отново фалити”, „Септември е краят за много крави”, „Кланиците ще се напълнят временно и после – оглушителна тишина” – това са част от тъжните констатации на родните животновъди.

Наред с тях отново се появяват тези за дългосрочни решения

„Има решение за спасяване на млечните ферми в България и поевтиняване на млечните продукти в магазините, така че да бъдат достъпни за всички без изключение. Начинът се нарича субсидиране на продукцията до себестойност. БАН изчисляват себестойността на млякото веднъж месечно. На база себестойност да се доплаща на фермите.

Пример: себестойността на кравето мляко е 1,50 лв. Мандрата го изкупува на 0,60 лв. с фактура. Разликата от 0,60 лв. до се доплаща чрез субсидия срещу представена фактура. И така фермите няма да фалират, а по магазините ще има евтина продукция”, дава предложение читател.

Друг сочи за пример Канада, където по думите му държавата определя периодично спрямо разходите цената на млякото и преработвателите го плащат на тези цени. Той е убеден, че и „тук трябва контрол и регулиране на печалбите”. Сред мненията е и това, че изветляването на сектора е най-нужно за оцеляването му, както и контрол по цялата верига на доставки.

Може би всички тези идеи са добри и може би има правилна комбинация, работеща у нас, така че животновъдството да функционира нормално, а кризите да не са катастрофа. Само че за всичко това е нужна политическа воля, най-малкото редовен кабинет. Докато идеите не станат реалност, си остават разпалено въображение и чакане, в случая - чакане на поредната кризисна помощ.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg