Бездънната яма с проблеми, наречена “Напоителни системи” ЕАД отново е на дневен ред и то със съвсем прясна история. 

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започва проверка в дружеството. 

От ведомството са се самосезирали във връзка с разпространена в публичното пространство информация за злоупотреба със служебно положение и държавни средства. Според описания в медиите случай става въпрос за народен представител от „БСП за България”, който е ползвал шофьор и кола на „Напоителни системи“ ЕАД, като разходите за това са били за сметка на дружеството. Случката се развива в Пловдивско.  

В последните години няма министър - служебен или редовен, който да не е направил проверка на дружеството по някакви сигнали за нередности, след което се уволняват директори и други видове виновници.

Може би единственото по-проветриво място от това на изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните е именно да си директор на “Напоителни системи” ЕАД или на някое от звената му в страната. 

И като че ли пък там все се слагат начело “наши хори”, които тихо поемат работата, даже много не говорят с медиите, а след това се оказва, че следващото ръководство на Министерството на земеделието открива нови/забравени/заметени злоупотреби и кощунствени поразии. 

“При установяване на нередности в рамките на проверката ще бъдат предприети последващи действия. Министерството на земеделието категорично няма да позволи неспазване на законите и ще бъде безкомпромисно при контрола”, посочвт от министерството в съобщение до медиите. 

Установяването на нередностите с години се прави и очевидно в централното, а и в регионалните звена на това дружество безчетните злоупотреби и схеми отдавна трябва да са връчени на прокурор. 

Заявките на всеки министър да се оправи с бакиите са с твърдо намерение, а след това затихват или просто избива нова дупка в тази пробита тръба, наречена “Напоителни системи” ЕАД. 

Не ни разбирайте погрешно. Похвално е да се правят проверки, да се установяват нередности, но това не може да става до безкрай.  Дали просто не трябва да се закрие това неработещо и точещо държавни пари дружество и да се мисли как да се осигури напояването за фермите на стотици стопани, а не цялата налична вода в страната да изтича на юг от границата. Защото очеридно загниването е летално и няма оправия.