Кошмарът с ливадната пеперуда в Добруджа продължава. Неприятелят вече е плъзнал не само по полетата с пролетни култури, бостани, овощни и трайни насаждения, но и по домове, градини, асми и лозя.

Гласувайте

От третото поколение на ливадната пеперуда ще се появят милиони, дори милиарди гъсеници, прогнозират земеделски производители и допълват, че те ще нападнат всичко зелено, включително гори, пояси, ливади и плевелна растителност.

Масовият каламитет на неприятеля ще даде отражение и през следващата стопанска година. „Ще теглим последствията през 2023 г. при пшениците и рапиците“, мрачната прогноза е на Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Каквото и да си говорим, изпусна се моментът, когато трябваше да се реагира. Късно е за биологично третиране, за био агенти, които да се справят с пеперудата. Никой не си прави илюзии“.  

Моментът за ефективна борба и третиране срещу вредителя е бил още при летежа на второто поколение. Реакцията на държавата обаче е закъсняла, категорична е Жекова: „Държавните институции неглижираха проблема още при сигнализирането му. На 15 юли са били запознати със ситуацията, имало е подадена справка. Едва на 21 излезе заповед и разрешение за пръскане. Това са 6 дни чакане, а това е много, когато говорим за летеж на пеперуда“.

Според зърнопроизводителите вкарването на специалистите от „Растителна защита“ в Агенцията по безопасност на храните е голяма грешка. „На практика те са омаломощени, дори нямат възможност чисто физически да свършат това, което се очаква от тях. Сега вече се говори за чудеса, но няма как да се случат. Ще дойдат новите гъсеници, а те ядат всичко“, обобщава още Радостина Жекова. От браншовата организация в Добрич посочват още, че за справяне с проблема „ливадна пеперуда“ е необходима стратегия, а не „решения от днес за утре на парче“. 

„Цинизмът е, че дори аз да напръскам, ако колегите или общината не напръска пасищата, мерите, ливадите, то всичко се обезмисля. При растителната защита е необходима стратегия на държавно ниво какво трябва да се направи. Иначе това са пари на вятъра към и без това скъпото производство при основните полски култури. Неприятелят засяга не само зърнопроизводството, той засяга всички сектори в родното земеделие“, категорична е още производителката.