В Северозападна България вече има сериозен недостиг на овче мляко, споделя пред Агри.БГ животновъдът от Монтанско Методи Лаков.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

По думите му мандрите вече се задъхват, а хората продават животни, не само овце, а и биволи, и крави, като понякога цели стопанства се отдават на търг. Лаков даде пример с големи производители, които продали всичките си овце за по 300-400 лв., защото загубите им достигнали десетки хиляди лева месечно.

„Всеки ден имам десетки обаждания от хора, явно млякото вече е дефицит. Но цените не се вдигат осезаемо. При нас няма друга цена освен 1,80 лв./л без ДДС. На някоя много голяма ферма може да достигне до 2 лв./л. Миналогодишната цена беше 1,35 лв./л, обяснява Лаков.

Производителят добавя, че кравето мляко продължава масово да се изкупува на 0,65 лв./л. Официалната статистика на Националния статистически институт (НСИ) показва, че за година изкупните цени на млякото са се повишили както следва: краве мляко - с 21,1%, биволско мляко -  7,1%, овче мляко - с 28,9%, козе мляко - с 26,6%.

Въпреки това ръстът на разходите за производство е значително по-голям. Методи заявява, че за него и колегите му едно от най-големите предизвикателства е изхранването на животните. ”При нас всичко се изора от големите арендатори, няма какво да пасат, само слама имат за храна за зимата, без никаква кърмилка не вярвам да се получат нещата”, коментира той.

„Аз гледам съвсем малко земя само за животните. Онзи ден се обаждах за семена третикал и ечемик, не мога да повярвам каква е цената – 1 400 лева е семето без доставката. Като ти го доставят, ще мине 1 500 лв. Това е непосилно”, разказва още животновъдът Методи Лаков.