Суша мъчи около 60% от територията на ЕС. Тя се дължи на екстремно високите температури това лято вследствие на климатичните промени, сочи ново проучване на Европейска обсерватория за сушите, съобщава Axios.

Прогнозни цени: Около 660 лв./тон за царевицата, 1300 лв./тон за слънчогледа

Разглеждайки картата на Стария континент, предоставена от обсерваторията, България изглежда като оазис на фона на оцветената в алармиращи жълто, оранжево и червено карта. Това е добра новина за фермерите, но и повод за тревога, тъй като времето е непредсказуемо и прогнозите на синоптиците изглеждат колебливи.

Това лято Франция, Испания, Италия и Нидерландия се сблъскват със сериозен недостиг на вода. Няколко реки из цяла Европа са пресушени. Сухото време засяга сериозно производството на енергия, селското стопанство и речния транспорт.

Съществува „повишена опасност от пожар поради липсата на дъжд и произтичащата от това суха растителност, съчетана с високи температури“, отбелязват от службата за изменение на климата "Коперник" на Европейския съюз.

Междувременно горски пожари продължават да горят в цяла Европа. В югозападна Франция огънят наложи евакуацията на близо 6000 души.

Междувременно много европейски страни са в очакване сухото време да продължи през август и септември, допринасяйки още повече за критичната ситуация. Това ще има сериозни последици за селското стопанство, енергетиката и водоснабдяването.

От картата на обсерваторията личи, че в края на месец юли половината от територията на България е в нормално състояние. Друга част обаче страда от липса на дъжд, а на места почвата е твърде суха.

От анализа на Европейската обсерватория за сушите за период от 10 дни към края на юли разбираме, че 45% от територията на ЕС е била в условия на предупреждение за суша до средата на месеца, докато други 15% са били в „червена тревога“ и в тежък воден дефицит.

Според Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околната среда, океаните и рибарството, сушите са се превърнали в новата лятна реалност.

Сто общини във Франция нямат течаща вода, нивата на река Рейн в Германия и Франция са толкова ниски, че транспортирането на стоки е под заплаха, а Нидерландия е „изправена пред официален недостиг на вода“, отбелязва Синкявичюс.

„Възстановяването на природата е най-доброто решение за промяна на това“, добавя той.
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агропрогноза: Сушата вече се отразява на културите

Румъния приключи жътвата на пшеница с до 18% по-ниска реколта

Производител унищожи 350 дка с царевица заради „Напоителни системи”