През 2015 г. пчелите стават щастливи членове на семейството на Виолета Байди от Варна. Пет години по-късно тя регистрира компанията Princess Bee Honey Co в Дубай, а кошерите се намират в защитени територии в Добричко. 

През годините семейният бизнес се разраства бавно, но уверено. Времето е разпределено поравно – през зимата Виолета и съпругът й живеят в Дубай, където продават събрания мед и различни натурални пчелни продукти, а рано напролет се прибират в България, за да се занимават с пчелина. И така до есента, когато пак хващат самолета. 

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО 

Как бихте описали себе си на хората, които не Ви познават?


Когато някой ме попита за мен и с какво се занимавам, закачливо отговарям, че се опитвам да спася света, също като някой супергерой. Но, за съжаление, нямам суперсили, аз съм просто пчелар и любител на всичко що е природа. 

Кога превърнахте пчеларството в свой бизнес?


Поставихме началото през 2020 г., когато аз и съпругът ми Тарик изгубихме работата си поради Ковид пандемията. Всъщност това беше нужният тласък да започна да се занимавам с това, което ми носи най-голямо удоволствие. Преди това и двамата бяхме стюарди за около десетина години в Дубай.

Кой е майсторът пчелар в семейството?


Братовчед ми Свилен. Аз започнах да се занимавам по-скоро като любител асистент покрай него. Но много скоро невероятният свят на пчелите ме омагьоса и не можех да мисля и говоря за нищо друго.

С колко кошера разполагате и какъв мед добивате?


Имаме пчелин в едно добричко село с около 20 кошера и още няколко кошера, разположени в градината на майка ми във Варна. Не са много, но работим в посока да ги удвоим догодина. В зависимост от сезона вадим лавандулов, липов и букет. Има липова гора и лавандулово поле в близост до пчелина. 

Къде реализирате продукцията?


Само в чужбина, в България нямаме бизнес присъствие. Но всичко нужно за пчелина и продукцията се снабдява от България, като предпочитаме българско производство пред чуждо, но, за жалост, такова не остана много. 

Какво Ви мотивира да продължавате напред?


Вярвам, че това, което правя, е правилно и има положителен ефект върху природата, това е най-голямата ми мотивация. Пчелите са едни уникални създания, и ако изчезнат, това ще е катастрофално за нас и природата. Да работя с пчели ми носи страхотно удоволствие, а не е ли това най-важното!?

Кое женско качество Ви помага в пчеларството?


Пчеларството в България е все още мъжки свят и жените пчелари са по-рядко срещани. Не бих казала, че полът има някакво предимство тук, по-скоро е до човека. Важното е за какво си станал пчелар и как се отнасяш към пчелите. 

Как се виждате след 5 години? 


Планове вече не правим. На това ни научиха животът и ненормалните неща, които се случват напоследък. Каквото ни поднесе, с това ще се справяме (или поне ще се провалим, опитвайки се). Определено искаме да се занимаваме с пчеларство – и аз, и мъжът ми, затова в тази посока работим.

Какво бихте посъветвали българските пчелари, които искат да намерят по-добра реализация на своята продукция?


Не мисля, че имам нужния опит да давам съвети, но от наблюдения на човек, който живее извън България, бих си позволила да дам един-два такива. Не се страхувайте от иновативни идеи и модернизация, колкото и негативни реакции да срещнете. България има капацитета да произвежда наистина страхотни и качествени продукти, които са ценени навън, надявам се скоро и у нас. С подходящата опаковка и малко креативност се постигат големи резултати. Най-важното, мислете извън кутията!