И тази седмица не мина без политика. Имаме служебен кабинет, страната се готви за избори 2 в 1, а народът гледа отвратителни новини с криминално-мутренски характер.

Земеделските производители пък се вълнуват от плащанията, реколтата, стопанската година и ...

Какво още ще измисли Европейската комисия?

Сигурни сме, че при споменаването на "позеленяване", "Зелена сделка" и екосхеми фермерите изтръпват.

Обаче всичко е свързано. От това кого ще изпратим в Европарламента до това как ще се гласуват бъдещите европейски изисквания, плащания, субсидии, помощи и т.н.

Но ние все още не знаем кои ще са кандидатите за доверието на българския избирател.

И какво разбират от земеделие? Разбират ли изобщо нещо от аграрния сектор?

Някой земеделец чувал ли ги е? Малко е положението като бой на негри в тъмна нощ... можеш да очакваш всичко, но и не можеш да предвидиш нищо?

Тъжното е, че възможността в Европейския парламент да изпратим хора, които не смятат селското стопанство за важно, а се озоват в Комисията по земеделие, гласуват решения, определящи работата на хиляди, е наистина голяма. 

Виждали сме такива примери - когато даден евродепутат пристъпи в залите в Брюксел, тогава осъзнава сложността, отговорността и важността на този сектор. Но ако не е подготвен, как взима адекватни решения?

Земеделският сектор е ключов за оцеляването на европейците - не само физическото, но и икономическото. И не бива да се подминава. Не бива за пореден път да липсва от предизборното говорене. И след това.

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото. 

⁠Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI