Накратко: 

Цената на пшеницата в Чикаго достигна до нов двумесечен връх във вторник, след като рязкото влошаване на условията за зимна пшеница в САЩ добави нови тревоги за посевите в северното полукълбо.

Седмичният доклад за напредъка на реколтата на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) показа, че 50% от реколтата от зимна пшеница в САЩ е в добро до отлично състояние, спад от 55% седмица по-рано и 4 процентни пункта по-малко от средната оценка на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Така, най-активният договор за пшеница на Чикагската търговска борса (CBOT) Wv1 се повиши с 1,4% 

Новината за очакваната суша в част от равнините на САЩ дойде на фона на прогнозите за сухо време в Южна Русия и студен период в Западна Европа.

„Виждаме ръст при цените на пшеницата, тъй като сухото време заплашва руските и американските култури“, сподели търговец, базиран в Сингапур. „От друга страна, с наближаване на края на майския контракт, се покриват къси позиции.“

Търговците казват, че пазарите на зърно са предразположени към изблици на късо покритие предвид големите наличности, държани от инвестиционни фондове, и че наближаващото изтичане на майските фючърси е насърчило подобни ходове.

Въпреки създалото се напрежение, статистиката показва обективната картина - рейтингът на зимната пшеница в САЩ все още остава най-високият за периода от 2020 г., докато големият руски и украински износ през Черно море поддържа международните пазари добре снабдени, въпреки войната между двете страни.

Експортните цени на руската пшеница се понижиха леко през миналата седмица на фона на активни доставки и планирано разширяване на експортната квота за руско зърно, въпреки че сухото време започна да влияе върху прогнозите за реколтата.

Така, цената на руската пшеница с 12,5% протеин, планирана за доставка на свободен борд (FOB) в края на май-началото на юни, остана на 208 долара за тон, спрямо 210 долара за тон предходната седмица.

Ръководителят на консултантската компания за земеделие IKAR Дмитрий Рилко свързва спада при цените, с повишените очаквания след въвеждането на допълнителната квота за зърно. Русия въведе допълнителна квота от 5 милиона тона пшеница, ръж, ечемик и царевица към квотата от 24 милиона тона в сила от 15 февруари до 30 юни 2024 г. за износ.

В свой доклад, IKAR повиши прогнозата си за износ на пшеница от Русия за сезон 2023/2024 г. до 53 милиона тона, спрямо предходните 52 милиона тона на фона на високия темп на износ.

Другата голяма агенция – SovEcon, позовавайки се на пристанищни данни, съобщи за спад в руския износ до 1,25 милиона тона зърно миналата седмица, спрямо 1,31 милиона тона предходната седмица. Износът включва 1,07 милиона тона пшеница, спад от 1,14 милиона тона седмица по-рано.

Въпреки това, SovEcon оценява износа на пшеница през април на рекордно високите 4,6 милиона тона, в сравнение с 4,4 милиона тона преди година.
Агенцията понижи прогнозата си за реколтата от пшеница през 2024 г. миналата седмица с 1 милион тона, до 93 милиона тона, поради влошаващите се метеорологични условия.

„Метеорологичните условия се влошават за новата реколта. Предвиждат се малко валежи в началото на май, но не сме сигурни, че те ще бъдат достатъчни за подобряване на условията за реколтата на юг”, се пише на страниците на доклада.

Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg.