Не е нужно да си пророк или да си в земеделието от години, за да знаеш, че не трябва да чакаш последния момент, за да си осигуриш нужните количества торове. Всеки знае какъв е редът, за да си гарантира добро производство, но лошото е, че световният пазар нещата е извън контрол.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Цените на торовете бяха високи още преди Русия да нахлуе в Украйна, но военните действия изостриха проблема. Русия е най-големият износител в света на азотни торове, вторият по големина доставчик на калий и третият по големина износител на фосфорни торове, припомня Politico. 

След инвазията в Украйна през февруари разходите за доставка и цените на енергията се повишиха. Европейските производители на торове предупреждават за недостиг, ако вносът на континента на природен газ от Русия продължи да намалява.

Санкциите на ЕС срещу Москва още повече затрудниха търговията. Блокът ограничи вноса на поташ – химикал, използван за производство на торове, и други комбинирани торове от Русия и Беларус. 

От своя страна, Русия ограничи износа, за да защити собствените си фермери, въпреки че някои страни като Бразилия и Индия продължават да получават руски агрохимикали. Ограниченията са в сила поне до края на годината.

Високите разходи за енергия вече прекъсват производството в Европа. Най-големият завод за торове на BASF, който се намира в Германия, спря производството на амоняк. От управата на завода обявиха, че вече ще го купуват, но това ще оскъпи крайния продукт за фермерите.

Норвежкият гигант Yara достави 22% по-малко торове през второто тримесечие на 2022 г. заради високите цени. „Има риск от недостиг на азот и нови скокове на цените, ако ситуацията с газа в Европа се влоши още повече“, предупредиха от там.

За поскъпване на торовете предупреди и Филип Ромбаут, съсобственик на завода в Девня. Въпреки че неговата компания е независима от газа, тъй като е намалила потреблението му с 95%, увеличението на цената на синьото гориво води до скок и на торовете.

Другият български производител – този в Димитровград, пък спря мощностите си. Там природният газ е не само енергоносител, но и основна суровина за производство на амоняк. В момента контролната зала е празна, плановият ремонт е започнал по-рано, а 61 служители са освободени.
 
И на фона на цялата тази несигурност ръководителят на Зелената сделка Франс Тимерманс заяви, че ЕС трябва да стане независим от руската енергия и да ограничи прекомерната употреба на торове чрез по-щадящи околната среда земеделски практики.

Викайки неволята, малки фермери вече прибягват към алтернативни заместители на химическите торове. В Албания например се завръщат към традиционни методи за наторяване с утайка от кафе. Така фермерите пестят между 1500 и 2000 евро на година, изчисляват от APF.

Разбира се, ще попитате колко ли пък кафе да изпие една нация. И докато това с утайката звучи като виц, все по-често покрай магистралите у нас се разнася уханието на животинска тор. Това пак е нож с две остриета, защото вече се говори, че говедовъдните ферми с над 150 ЖЕ ще си плащат за емисиите на метан.

Нито кафето, нито животинските изпражнения обаче могат да заменят химическите торове. Въпросът в тематичната ни анкета е кога ще ги купувате – наесен въпреки високите цени или ще чакате да поевтинеят, въпреки че не е ясно дали ще стане скоро. Тъй като е трудно да се търси икономическа логика, май е по-добре да разчитате на интуицията си.