Премиерата на екосхемите в новия програмен период засега е незадоволителна. От агроминистерството отчетоха слаб интерес към тях в хода на Кампания 2023, с изключение на една – Екосхема за намаляване използването на пестициди. „Вероятно тя е най-лесно приложима или разбираема за земеделските стопани”, заключи директорът на Дирекция „Директни плащания” Аделина Стоянова. Дали само фермерското неразбиране обаче е причината за този слаб интерес?!

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Нека си припомним малко факти. Работата по завършването на Стратегическия план, стартирането на Кампания 2023 и разясненията по нея бяха на тъгъдък, а новостите толкова много, че разбраното продължава да догонва постоянните изменения, изненади, проблеми със системи и промени. 

Все пак срокът за заявления без санкции бе удължен, а тази седмица се разбра, че ще бъде изместен вероятно до 21 юли. Междувременно редица въпроси по кампанията останаха неотговорени от служебното ръководство, след като се разбра, че най-накрая ще има редовно правителство.

На 15 юни земеделското министерство най-накрая обяви, че вече има бутон за приключване на заявленията, но стопаните уточниха, че и това не е точно така. „Да, в поземлените има бутон за приключване, но в СЕУ – не”, „В СЕУ още няма опция „изпращане към ИСАК” за да може да отиде в ИСАК и да го заредят”, „Пуснах си автоматична проверка в СЕУ преди час. Още върти и краят му се не види.” – са част от коментарите под новината.

Резултатът от цялото това „творене” на Кампания 2023 и екосхемите в нея е, че за редица фермери те ще се възприемат като есе – свободен текст, интерпретация, въпрос на лично възприятие, много емоции и често неразбиране какво е искал да каже авторът. За други са като виц, басня, та дори подигравка. Сякаш само за малка част те са не просто едногодишен разказ, а с потенциал да бъдат роман.

Неразбираеми, а не неразбиращи

Почти веднага, след като Агри.БГ пусна тематичната анкета „Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?”, се открои отговорът „Не, направени са твърде сложно и неприложимо”. Опцията „не разбирам условията" е чак трета поред (засега) в негативните отговори. Излиза, че не фермерите са неразбиращи, а екосхемите са неразбираеми, включително, както споделят земеделци, за самите служители общинските служби по земеделие.

„Тези нови схеми за дребните стопани са немислими. Който се хване на въдицата, ще го спукат от проверки, проверяващите също няма да са много в час какво да проверяват и ще има много санкции, и стопаните ще си скубят косите. Това е мое мнение, аз очертах без тези схеми, защото са ми много неясни, а няма и наръчник да седнеш да четеш и да се мъчиш да разбереш нещо”, споделя Веселин Цветанов.

Друг земеделец заявява: „Тези екосхеми, ако нямаш повечко декари, е абсурд да ги покриеш. Донякъде според мен са и безсмислени за малките стопанства. Пак са си Схеми за големи.”.

След свършен факт

Има и друг фактор, различен от неразбираемостта. „Интересът е слаб, защото програмите стартираха късно, след засяване, наторяване и приложени пръскания”, припомня фермер. Така е, стопанската година си тече независимо от административната такава и за разлика от нея не търпи преправяне след размисъл.

Прекалено много проблеми 

Министерството „разцъква” насоки, указания, индикативни дати и обещания със замах, но от гледна точка на фермерите действителността е друга. Освен съдържателните и технически спънки в тазгодишната кампания, очакванията и налагането на постоянна промяна в плановете заради забавени плащания или (не)отваряне на приеми (последно се появиха опасения за отлагане на кандидатстването по ПВУ), земеделските стопани преди всичко стопанисват - имат и други грижи.

Едни са угнетени от срива на пазарните цени, втори пострадаха от измръзвания, валежи, мана и други болести, забавени беритби, недобра реколта, липса на работници… А най-често грижите са комплексни. Както е добре известно, когато всичко се „тресе”, хората залагат на най-познатото, а в тази кампания почти няма такова. Възможно е процент от фермерите просто да не успява да смогне. 

Страх и недоверие

Сякаш тези доводи са най-силни, предвид опитът на гражданите, респективно фермерите, с институциите. Основателно стопаните подхождат с недоверие към условията, знаейки, че утре могат да се окажат санкционирани, а не мотивирани да бъдат еко, поради различни тълкувания на фактите. Така например те държат да знаят какви точно органични подобрители могат да се ползват, какви феромонови уловки, как трябва да изглеждат плановете им за торене и прочее.

В същото време „тишината” от официалните канали е заместена от шумни разбирачи, които се навъдиха в кампанията, обикалят страната и обясняват на фермерите, че са наясно с нещата. Някои земеделци виждат в тях лъч светлина, други се страхуват още повече, че е възможно да бъдат двойно измамени – от държавата и от консултантите. Затова решават да си седят мирно и кротко и да видят какво ще стане отдогодина.

Прокарващи пътя

Все пак Агри.БГ попадна на земеделци, заявили с желание всички възможни екосхеми, което им е струвало повечко пари за консултации и разяснения, но вярват, че си заслужава и искат максимално да се възползват от възможностите в новия програмен период. Може би те ще прокарат път и пример за следващите кампании. Дори и тези фермери обаче признават, че ако не са впрегнали на макс собствения си и чужд потенциал, не биха могли да участват, разчитайки само на официалната информация и работа със службите по земеделие.

Независимо кой как възприе дебютиращите екосхеми – абстрактно, иронично, негативно или положително, то нека бъдем еко, с чиста съвест и финално да си кажем честно, че нещата не бяха направени в най-добрия им вид. Надеждата е, че следва продължение, което може пък и да е в положителна посока, ако не - родните фермери отдавна са свикнали да очакват по-добро, докато се готвят за по-лошо.

● ● ●

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected] 

● ● ●

Литър сурово мляко е по-евтино от таксата в обществена тоалетна – защо?

● ● ●

Интервенцията за инвестиции ограничава разходите за земеделска техника

● ● ●

Проект: Удължават срока за подаване на заявления за подпомагане до 21 юли

● ● ●

Кампания 2023: Следете за нови насоки за работа със СЕУ

● ● ●

За 3 часа зам.-министър: Инж. Дамян Дамянов бе освободен от поста

● ● ●

ДФЗ преведе 2,4 млн. лв. за младите стопани за Кампания 2022

● ● ●

Разяснения по Кампания 2023 от Аделина Стоянова: Екосхеми за обработваеми площи

● ● ●

Жълта ръжда може да "изяде" до 30-40% от добивите при пшеница и ечемик

● ● ●

Производител: Цената на биволското мляко върви надолу и няма купувачи

● ● ●

ЕК одобри държавна помощ за подпомагане на фермери за 16 млн. лева

● ● ●

Министър Вътев за първи път пред депутатите в земеделската комисия

● ● ●

Предстартово броене: Какви добиви се очакват от пшеница?

● ● ●

Проблемите на пчеларите - откъде да ги подхване новият земеделски министър?

● ● ●

Разяснения по Кампания 2023 от Аделина Стоянова: Екосхеми за трайни насаждения

● ● ●

ВАЖНО! Вече е възможно приключването на заявления за директни плащания

● ● ●

Разяснения по Кампания 2023 от Аделина Стоянова: Екосхеми за постоянно затревени площи

● ● ●

Зърнопроизводители: Има проблем със семената при слънчогледа

● ● ●

Животновъд настоява изоставените ниви и земи с друго НТП да могат се заявяват като пасища

● ● ●