Очакваме да се изяснят причините за това какво е довело до такъв мащабен пробив в нашата противоградова защита, въпреки обещанията, че всички радари работят и има достатъчно ракети и дори три самолета за борба с градушките.

Това коментира за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), по повод падналата градушка на много места в страната на 25 април.

"Като председател на БАМ-Я за пръв път внесох предложение, което се одобри и касае Програмата за първична обработка на плодове и зеленчуци. В нея се включиха средства за борба с вредното влияние от климатичните промени, а именно градушки, слани, измръзвания. Най-актуалните инвестиции бяха за придобиване на "звукови" оръдия за борба с градушките, мрежи срещу градушки и генератори за топъл въздух и инверсия за борба със сланите.

Тази програма даде възможност да се купят доста от тези средства за защита, но за съжаление през 2023-2024 г. помощта беше спряна. И сега резултатите са на лице", коментира още Петков.

По думите му освен националната защита, от съществено значение е и локалната защита от градушки.

"Навсякъде се декларира, че са осигурени средства и че има ракети, а изведнъж да стане такъв мащабен пробив. Според мен от изключително значение е и локалната защита с тези уръдия, по този начин фермерите имат двойна защита. Трябва да изградим по-сериозен противоградов щит в най-уязвимите райони", заключи Божидар Петков и призова фермери, браншови организации и фирми да помогнат на най-пострадалите земеделци от градушката.