Встъпилият в длъжност днес в Министерството на земеделието и храните  Дамян Дамянов е освободен поради установена принадлежност към Държавна сигурност (ДС). Това стана ясно три часа след назначаването му от съобщение на правителствената пресслужба. 

Следобед във вторник бе съобщено, че Дамянов е назначен за зам.-министър в аграрното ведомство, а на сайта на министерството бе пусната снимка и биография. 

Само че три часа по-късно, медиите получиха съобщението, че това е било за кратко.

Връзката на Дамянов с ДС е установена от Комисията по досиетата още през 2008 г., когато той е работил в структура на Държавната агенция по горите.

От данните се вижда, че той е бил щатен служител на ДС-УБО, като през 1984 г. е назначен за "разузнавач", а през 1990 г. е уволнен от служба.

Той е бил дългогодишен директор на Югозападното държавно предприятие - Благоевград, но беше отстранен от поста си през април 2023 г. по време на служебния кабинет.

До 2010 г. той е работил и над 20 години като директор на Държавно ловно стопанство "Витошко-Студена" село Кладница.

Очакваше се Дамянов да поеме ресора, свързан с горското стопанство. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

Кои ще бъдат заместниците на Кирил Вътев?

Според информация в сайта на Народното събрание, утре - 14 юни, по време на заседанието на Комисията по земеделие, на депутатите ще бъде представен политическият кабинет на Министерството на земеделието и храните

Към момента аграрното министерство има само един назначен заместник на Кирил Вътев - Таня Георгиева, която бе назначена още в петък - 9 юни.