Продавам животни и намалявам стадото – така много български говедовъди се справят с кризата при реализацията на суровото мляко. Някои разпродават в момента, а други вече дават предварителни заявки за кланиците след задържане на животните. Тъжно, но факт.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

От общо 240 гласували в тематичната анкета на Агри.БГ 78% предприемат драстични мерки за оцеляване. 45% продават животни, 24% се отказват от производството на мляко и 9% намаляват производствените разходи.

Едва 18% от анкетираните споделят, че не срещат проблем с реализацията на млякото. 7% преработват суровината в собствена мандра. 6% работят с дългосрочни договори и разчитат на коректни партньори преработватели. А 5% са категорични, че кризата не ги засяга.

Първите сигнали за задаващия се крах дойдоха още в началото на февруари. Без предупреждение мандри започнаха да свалят цените, а по-късно и дори спряха да изкупуват. Фермери предупреждаваха, че цената ще пада още и апелираха за държавна намеса.

И ако през февруари цената падна под 1 лв./л, сега – 4 месеца по-късно, на места мляко се изкупува на 40 ст./л с мотива, че маслеността е ниска. Когато продаваш под себестойност, режеш от разходите. А когато въображението ти се изчерпва, режеш от храната на животните или сваляш качеството на фуража. 

В началото стопани преработваха на ишлеме и трупаха запаси от сирене и кашкавал с надеждата ситуацията да се нормализира скоро. След като този момент все още не е дошъл, някои от тях започнаха директно да подаряват суровина. 

И ако някой се заблуждава, че кризата засяга само малките стопани, се лъже. Ферми с над 600 високопродуктивни крави, отлични показатели на млякото и дългосрочни договори с дългогодишни партньори също споделят, че на всеки 15 дни цената им пада с по 5 ст./л.

Някои фермери виждат спасение в работещи механизми за проверки на вноса и категоризация на млякото. Нужно е също държавата да упражни контрол върху преработвателите, които натискат изкупните цени надолу, като същевременно реализират свърхпечалби на фона на неаргументирано високите цени на млечните храни в търговската мрежа. 

Други стопани се надяват на държавна дотация до себестойност на първичното производство подобно на страни членки като Испания и Полша, където и субсидиите са по-високи. Разбира се, тези дотации се плащат с пари от държавата, където и данъците са по-високи.

Към момента обаче Министерството на земеделието не е направило много по въпроса. Доскорошното ръководство проведе една среща с преработвателите, отправи искане за включване на сухото мляко в забраната за внос на продукти от Украйна и констатира, че наистина има флуктоацията в цените на млякото, но не може да се меси в пазарните отношения.

Ако преди един литър сурово мляко беше по-евтино от бутилка минерална вода, сега вече изкупната му цена е по-ниска и от таксата в обществено тоалетна. Дори обвиненията, че животновъдите „реват“ само за субсидии, са безпочвени, защото много от тях дори няма да заявят животни за Кампания 2023.