От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) индикират серозен проблем с посевния материал при слънчогледа. Това съобщи за Агри.БГ председателят на Управителния съвет на асоциацията Илия Проданов.

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Като „шарено” определи той състоянието на пролетниците в страната – на места се развиват много добре, но не навсякъде е така. Отчита се явен проблем с маната при слънчогледа. Едната причина е дъждовното време, но не само.

„Има проблем и със самите семена, но това в момента е обект на изследване от асоциацията. Може би ще излезем с конкретни данни до месец – два и ще търсим семенарските компании. В момента сме събрали данни и продължаваме да събираме, като сигнализираме и Областните дирекции по безопасност на храните, разясни Проданов.

По думите му проблемът е много сериозен и е нужно да бъде изяснен в пълнота.

В неговия район – Бургаско, засега е сухо, сподели още зърнопроизводителят. В същото време като цяло в страната се отчита ръст на проблемите, свързани с болестите и неприятелите в зърнените полета.

„Много от препаратите са спрени вече, липсват достатъчно ефективни методи за борба с вредители и болести. Тази година не могат да се ползват вече и доста от фунгицидите, подчерта браншовият представител.

Относно жътвата на есенниците и очакваните добиви, Проданов изрази позиция, че докато не се влезе в нивите, не може да се определи затова след две седмици, когато масово започне жътвата, се очаква да стане ясно.

По думите му пазарът продължава да не удовлетворява производителите, на фона на всички останали проблеми. „630 - 640 лв./тон е в момента цената на слънчогледа, на пшеницата е около 350 – 380 лв./тон. При тези цени предлагането намира почва”, информира още Илия Проданов и добави коментар: „Когато Европейската комисия иска да помогне и взима някакви решения, нека помага пълноценно. Като въвежда забрана за слънчоглед, е редно да въведе такава и за нерафинирано олио.".