Десетки въпроси от народни представители към служебния земеделски министър Явор Гечев продължават да стоят без отговор седмици наред. Някои от темите са с повишен обществен интерес и чувствителност, но дали отговори ще дойдат…няма кой да ни каже.

Явор Гечев на финала на мандата: Кризите продължават, те не са овладяни

Агроминистърът не се яви на последния парламентарен контрол, въпреки че присъстваше в публикуваната програма. Нямаше го и преди това. Предвид факта, че предстои гласуването на редовен кабинет от Народното събрание (НС), може да се каже, че датите за отговор на поставените въпроси към служебния министър са морално остарели. Агри.БГ направи справка на какво „пропусна” да отговори Явор Гечев.

Още от 3 май отговор се чака на въпроса „Колко са издадените наказателни постановления от Изпълнителната агенция по горите през 2022 г.?” и на питане относно нерегламентирано отпускане на вода от язовир „Жребчево” от страна на „Напоителни системи” ЕАД.

От началото на миналия месец е и друго питане, свързано с поземлен имот на същото дружество.

На фона на прогнозите за бури и градушки тревога буди и липсата на отговор за готовността на Агенцията за борба с градушките и обезпечеността й с консумативи за ефикасна защита на селскостопанските насаждения за сезон 2023 г. Въпросът отлежава на сайта на Парламента от 12 май.

„С решение на Комисията по земеделие в 48-ото Народно събрание към Вас беше отправено предложение за промени в Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони на България за периода 2023-2027 г. Моля, да ми отговорите предприели ли сте действия в тази посока и на какъв етап са те?, пита също на 12 май депутат от БСП.

В хода на Кампания 2023 чувствителен за биосектора е въпрос от 25 май, който също скоро може да „претръпне” поради липса на актуалност. Той е от парламентарната група на ПП-ДБ и гласи:

Получавам десетки сигнали за затруднения на биопроизводители с оглед изменение на чл. 6, ал.5 в Наредбата се даде възможност по мярка 11 да участват и площи в преход по направление „Биологично растениевъдство”. Изискването е тези площи да са били под контрол към 2020 г. Въпреки че законодателят е разрешил добавяне на площи в преход, много земеделски производители изпадат в обективна невъзможност към края на 2022 г. да представят сертификат или писмено доказателство, удостовяряващи произведена биологична продукция с оглед разпоредбите на Наредба 4 от 24.02.2015 г…

С оглед избягване на тежки последствия за направление „Биологично растениевъдство”, възнамерявате ли в текста в чл. 39, ал.1, „в” от Наредбата, който гласи „а за новите ангажименти, поети 2021 г., до края на поетия ангажимент” да се тълкува разширително и да включи тези земеделски производители, чиято продукция все още е в преход?

Въпреки че на 10 май министър Гечев обяви от парламентарната трибуна, че „следващата седмица” ще обяви конкурс за длъжността Директор на Областна дирекция "Земеделие" – Силистра, това не стана. От края на май в системата с въпроси в НС виси последващо питане по темата, което също няма отговор.

За това какъв е контролът на качеството на млечните продукти питат от ГЕРБ-СДС, изтъквайки анализа на „Сдружението за достъпна и качествена храна” в акредитирана международна лаборатория, показващ измами при най-скъпите и реномирани марки овче сирене у нас.

Последният въпрос, който е в процес на обработка и вероятно няма да получи отговор, засяга стартирането на "Стратегически план за развитие на земеделието и развитие на селските райони за периода 2023 - 2027 г." без отразяване на забележките по неговата екологична оценка и оценка за съвместимост.

Остава надеждата, че на актуалните въпроси все пак ще бъде отговорено от редовно правителство.