Срокът за подаване на заявления за подпомагане ще бъде удължен до 21 юли. Това става ясно от доклад на Аделина Стоянова, директор на Дирекция "Директни плащания" в Министерството на земеделието до аграрния министър. 

Как върви Кампания 2023: От министерството отчитат слаб интерес към екосхемите

Поредното изменение на Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни е публикувано за обществено обсъждане. Дискусиите по него ще продължат до 26 юни. Обсъждането ще продължи 14 дни, тъй като е необходимо да влезе в сила до 30 юни 2023 г. 

Първоначално срокът за подаване на заявления за подпомагане беше до 5 юни. С изменение на наредбата, влязло в сила в началото на този месец, крайният срок беше удължен до 30 юни.

„Предложената промяна и удължаване на срока за подаване на заявления до 21 юли 2023 г. се налагат поради това, че Стратегическият план за развитието на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г. беше одобрен от Европейската комисия през месец декември 2022 г. Закъснялото одобрение на Стратегическия план доведе и до закъснение при влизане в сила на националната нормативна уредба за неговото прилагане, съответно изграждането на нужните системи за администриране и информационни системи също се забави“, се казва в доклада на Стоянова. 

За да се предостави повече време за земеделските стопани за запознаване с новостите в нормативната уредба и за вземане на решения за интервенциите, по които да кандидатстват, в Наредба № 4 от 2023 г. се променя § 3 от преходните и заключителни разпоредби, като периодът за подаване на заявления за настоящата кампания 2023 се удължава до 21 юли 2023 г., уточняват от аграрното министерство. 

Целта е също така да се гарантира възможността за подаване на заявления за подпомагане и извършване на изменения в тях от всички земеделски стопани, които желаят да кандидатстват за подпомагане.

Очаква се също така кандидатите за подпомагане да заявят максимален брой интервенции.