Когато си израснал с лозята на баща си и си участвал в правенето на вино още от малък, трудно можеш да стоиш далеч от спомените и корените си. Дори да си станал софтуерен инженер впоследствие, близостта с природата и нуждата да бъдеш полезен се прелитат с езика за програмирането в една иновативна симбиоза.

Четете още: Шест български вина спечелиха златни отличия на „Винария 2024”

Такъв е случаят с младия Благой Анастасов от град Куклен, област Пловдив, който, както обича да се шегува, прави вино още преди да се е научил да го пие. 

„Баща ми отглеждаше грозде и други овощни култури. Помагах му от малък. Но имаше една тежка година, когато нашето лозе беше поразено от много болести. Тогава, вече работейки като софтуерен инженер, започнах да пресмятам и да търся зависимости”, разказва Благой в изнесеното студио на радио „София” по време на второто издание на Академия „Иновации в агробизнеса“, което се проведе в края на март в София.

Заедно с приятеля си и колега Николай Сапунджиев основават стартъп, който да помага на лозарите и винопроизводителите да взимат информирани решения чрез интелигентно софтуерно приложение. По този начин производителите могат да оптимизират разходи и да правят третирания и агрономически мероприятия в точния момент. 

В основата на процеса на работа е анализът на данни от лозовите масиви. Сензори измерват температура на въздуха и на почвата, влажност, количество валежи, скорост и посока на вятъра, листна влага.

„Ние правим необходимия анализ и фермерът може да получи информация например, че след 6 дни има 80% риск от мана. Или пък че през следващите 10 дни липсват условия за болести и не са нужни пръскания”, обяснява инженерът.

Със своето софтуерно решение те нямат конкуренция в България, но в Европа вече има подобни решения. Това, което ги отличава обаче, е разделянето по сортове грозде.

„В своите лозя един производител залага на различни сортове – бели или червени, десертни или винени, с мека или твърда ципа. Чрез нашия софтуер той може да получи индикация например, че неговите 100 дка с Мускат Отонел са много рискови в момента, но за оставащите примерно 400 дка с Мавруд няма опасност. По този начин той може да напръска само тези 100 дка с Мускат, а не целия масив”, дава за пример Благой. 

А в помощ на винарите е софтуерно решение, което проследява историята на даден сорт грозде – от неговата вегетация и всички фенологични фази, през които е минало, през неговата ферментация вече като мъст и вино до сипването му в бутилката. 

В специален дигитален дневник енолозите и технолозите въвеждат какви манипулации, анализи и добавки правят за съответното вино, което е от голяма полза, ако след примерно 5 години погледнат назад във времето. Съхраняването на такава информация е полезна и в случай на напускане на служител, така че да има приемственост при този, който го наследява. 

Завършекът е QR код, който се лепи на етикета на бутилката и съдържа информация за виното. По този начин се отговаря и на европейски регламент, който задължава всички вина, бутилирани след 8 декември 2023 г., да съдържат информация за енергийна стойност и съставки. Този QR код е за крайните потребители, които си избират вино в магазина.

 „Имаме идея да пробием с нашето приложение и извън България. Излизането в чужбина е задължително, но развиването на партньорски канали в бизнеса е едно от най-трудните неща. Към момента си партнираме с френска компания, която произвежда такива метеорологични станции, т.е. сензори в лозята. Комуникираме си и с гръцки компании”, споделя за финал Благой Анастасов.