Кога ще можем да приключваме заявлението си за директни плащания с електронен подпис, питат кандидати в СЕУ. Отговорът, който получават като обратна връзка, е следният: „Към момента все още няма възможност за приключване. Очаквайте допълнителна информация и насоки, които подготвяме“.

Как върви Кампания 2023: От министерството отчитат слаб интерес към екосхемите

Стопаните се опасяват, че времето напредва, а пречките пред Кампания 2023 за директни плащания остават. Тъй като те се изчистват в движение, бенефициентите препоръчват да се прави клип за всяка нова функционалност. 

„Сега ежедневно губим време, за да проверяваме дали има нови функционалности и можем ли да добавим нещо“, коментира за Агри.БГ животновъдът от Ловешко Пламен Якимов, който подава електронно през СЕУ още от първия момент, когато системата заработи. Последно са добавени новите слоеве „ливади за косене“ и „пасища за паша“, добавя той.

Друг читател на Агри.БГ призовава администрацията да обясни как по електронен път автоматично да изпратят към ИСАК за проверка, „защото има доста хора, които не са ходили изобщо тази година в Службата по земеделие и се очертават сами!“, подчертава той.

„И как точно ще приключиш в СЕУ, ако го препратиш за проверка в ИСАК? Какво приключване през СЕУ, ако не можеш да провериш за грешки? А ако всичко чертано в СЕУ ще се проверява през ИСАК, дали физически всички ще успеят да приключат?“, пита негов колега.

Междувременно Министерството на земеделието и храните предлага ново удължаване на срока за кандидатстване. След като първо той беше до удължен до 30 юни без санкции, сега се предвижда нова дата – 21 юли.

Проектонаредбата за измение на Наредба № 4 от 2023 г. за условията и реда за подаване на заявления за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни е на обществено обсъждане до 26 юни.

За целта проектодокументът трябва да бъде обнародван в „Държавен вестник“ и да влезе в сила до 30 юни. „Удължаването на срока за подаване на заявления за подпомагане е изцяло в интерес на заинтересованите земеделски стопани, като се дава възможност кандидатите да заявят подпомагане по максимален брой интервенции“, аргументират се от ресорното министерство.