Четири екосхеми, приложими за трайните насаждения, представи директорът на Дирекция „Директни плащания” в агроминистерството Аделина Стоянова по време на земеделски форум в Казанлък. 

Питаме ви: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

Тя направи уточнения по отделните интервенции и коментира различни казуси на фермери в хода на Кампания 2023. Представяме ви акценти от разясненията по екосхемите за трайни насаждения. 

1. Екосхема за екологично поддържане на трайните насаждения

 

При нея има 2 практики: смески от различни видове култури, поне една азотфиксираща, в междуредията; ивици по краищата на парцела от 1 до 20 метра с естествена растителност. 

„Много често ме питат за целите на агроекологичните плащания, които включват две практики - заздравяване на междуредията без да има някакъв списък за това с какво да бъдат заздравени и окопаване на трайните насаждения, дали са еквивалентни на тази екосхема. По екосхемата няма изискване за окопаване на трайните насаждения.

Единственото изискване е в междуредията затревяването да включва поне една азотфиксираща култура. Така за момента е разписана интервенцията в Стратегическия план, така че за 2023  г трябва да я приложим по този начин”, уточни експертът. 

2. Екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал

 

Приложимата практика е само прилагането на външни органични подобрители като условието е не по-малко от 10% от потребностите на културата от азот да бъдат осигурени през такъв външен подобрител.

Както при екосхемата за обработваеми площи, и тук се работи през плана за управление на хранителните вещества, със списъка на органичните подобрители или на тези, които фермерът сам може да си произведе, ако има съответната технология. 

3. Екосхема за намаляване използването на пестициди

 

Практиките са както при обработваемите земи, като тук има възможност за прилагане на феромонови уловки. На въпрос дали има специфични изисквания какви феромонови уловки трябва да се ползват и какъв е рискът впоследствие да се окаже, че някоя е недопустима, Аделина Стоянова обясни, че спрямо действащата наредба допустими са регистрираните в Агенцията по храните (БАБХ), но подчерта:

"В рамките на общественото обсъждане получихме становища, че феромоновите уловки, както и органичните подобрители, могат да бъдат прилагани без да е необходимо да се прави такава следващата регистрация в агенцията."

Аделина Стоянова: Изпратихме запитване до БАБХ дали феромоновите диспенсъри и феромоните общо, които не са минали регистрационен режим и ги няма в регистъра на БАБХ, могат да бъдат приложими еквивалентно на органичните подобрители - с наименование и сертификат.  Ако отговорът е положителен, ще актуализираме текста на наредбата, така че всички допустими феромонови уловки да могат да бъдат приложени.

4. Екосхема за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура 

 

„Преизчисляването на ландшафтните елементи в хектари става автоматично през софтуера на ДФ”Земеделие”. Това, което се изисква от вас, е само да ги очертаете като такива. В момента в ИСАК е отворен слоя с ландшафтните елементи, които са върху обработваеми земи. Всички останали ландшафтни елементи, които са на територията на вашето стопанство, ги няма в този слой. Можете да ги очертаете, а от 2024 г. всички тези ландшафтни елементи ще бъдат  включени в слоя с ландшафтни елементи, така че да ги заявявате автоматично, обърна се експертът към желаещите да ползват тази екосхема фермери.

На финал, според изчисленията на Аделина Стоянова стопанство с 10 ха плодове ще получи близо 16 хил. евро подпомагане от обвързани и необвързани плащания и екосхеми, които могат да бъдат заявени от стопанствата с трайни насаждения (виж в снимката от по-долу).