И през новия програмен период една от интервенциите, която ще бъде най-очаквана от фермерите, е за инвестиции в земеделски стопанства. Тя е продължение на досега прилаганата подмярка 4.1 от ПРСР, но има новости. Какви са те, обяснява Павлина Дамянова – старши експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ към Министерството на земеделието. 

Как фермер с новаторска идея за по-добро производство може да получи финансиране?

Финансовата помощ е за подпомагане на земеделски стопани – физически и юридически лица, както и групи и организации на производители и кооперативни обединения на земеделски стопани с минимален стандартен производствен обем (СПО) на земеделското стопанство над 8000 евро. Тя се отпуска за извършване на материални и нематериални инвестиции, необходими за модернизиране на техните стопанства.

Най-общо допустимите за подпомагане разходи могат да бъдат за изграждане, ремонт и реконструкция на необходими за стопанството сгради, животновъдни обекти, складове и други, закупуване на машини и оборудване, земеделска техника и инвестиции в напояване и такива за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. 

Новото в прилагането на тази интервенция е, че допустимите кандидати са разделени на малки, средни и големи според размера на стопанството, измерен в стандартен производствен обем. 

За отделните категории са предвидени и различни условия за допустимост по отношение на историята като земеделски стопани и за максималния размер на допустимите разходи за едно проектно предложение за периода на прилагане на интервенцията.

В рамките на този максимален размер е предвидено допълнително ограничение за размера на разходите за земеделска техника. 

Минималният размер е еднакъв за всички – 15 000 евро. Интензитетът на помощта е до 50% от допустимите разходи и е предвидено увеличението му с 10% за проектни предложения, които се изпълняват в чувствителни сектори, и с до 25% за проектни предложения, предоставени от кандидати групи организации на производителите и кооперативни обединения на земеделски стопани. 

В отделна, нова интервенция са обособени инвестициите в земеделски стопанства, насочени към опазване компонентите на околната среда. Допустимите разходи са свързани с реализиране на следните дейности:

•    биологично производство;
•    създаване на трайни насаждения, включително на разсадници по биологичен начин;
•    изграждане, ремонт, реконструкция и обновяване на животновъдни обекти за отглеждане на животни по биологичен начин;
•    материални и нематериални инвестиции за прецизно цифрово земеделие;
•    размножаване и поддържане на геофонда;
•    изграждане, ремонт, реконструкция и обновяване на животновъдни обекти за отглеждане и развъждане на животни от местни автохтонни породи. 

Условията за допустимост на кандидатите, категоризирането им, размерите на допустимите разходи за различните категории и интензитетът на помощта са идентични с основната интервенция, уточни експертът.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg