Засилва се интересът към отглеждането на биволи в животновъдните стопанства у нас, показват данни на аграрното министерство.

Излезе Наръчникът за директните плащания 2020

Биволите са много специални животни. Те притежават редица особености, с които фермерите трябва да се съобразяват, за да имат успех, обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Търпението и разбирането на природа на биволите са ключови за стопаните в този бранш.

С биволите трябва да се работи с грижа и внимание, и с по-малко конфронтационно отношение.

Те са много послушни животни, но също така могат да станат и опасни, ако се използва губо отношение към тях. Когато са провокирани и в близък контакт биволите са склонни да се защитят и да отвърнат, вместо да се опитват да се оттеглят или избягват.

В началото трябва да им се даде време за адаптация към новата среда и обикновено те се справят с въвеждането много успешно. Веднъж заселени, повечето биволи са изключително привързани към собственика си. Препоръчва се свободно отглеждане на животните с цел по-добрата им адаптация.

Храненето от ръката на фермера е много бърз и сигурен метод за спечелване на привързаността на биволите.

Въпреки това собствениците трябва да бъдат внимателни при посещение на фермата от външни лица, защото тогава животните може да станат неспокойни, особенно ако такива срещи са рядкост. Просто им осигурете малко време, за да се приспособят и да се доверят на непознатите.

Поради черното оцветяване и по-малкото потни жлези биволите са в по-голям риск от прегряване в сравнение с кравите. Особенно ако са под стрес, преминавайки дълги разстояния в топло време или пък са събрани на открито през горещата част на деня.

Не е задължително изискване, но наличието на водни площи се отразява много добре на състоянието на биволите. Там животните могат да се къпят и да се охладят. На такива места те се защитават и от атаките на мухи, комари и други насекоми.

При липса на подходящи реки или водоеми може да се прибегне и до обливане с маркуч, особено в случаите, когато животните са прегряти или напрегнати. 

Извършването на рутинните манипулации, като претегляне, ваксиниране, тестване за бременност и други, обикновено отнема малко повече време в сравнение с говедата. Затова трябва да се избягва струпването на голям брой животни в малко затворено пространство.

По-добре е да се отдели малка група животни от основното стадо, да се обработи, след което идва ред на следващата малка група.

Как да определим породата и възрастта на бивола по рогата

Хранене

Характерно за биволите е по-бавното движение на търбуха в сравнение с кравите, съответно по-дългото време за преживяне. Нормалната киселинност (pH) на търбуха е между 6 и 7. 

Основната хранителна диета на биволите е грубият фураж - трева, бобови растения и слама, под формата на паша или като сено или силаж, с които си осигурява основните жизнени функции.

Грубите фуражи могат да се допълват със зърнени добавки, маслодайни семена, цвекро и други. Те се добавят основно в отговор на допълнителни биологични изисквания като растеж, бременност и производство на мляко.

Колечеството фураж, нужен на бивол, е от 2,2% до 2,5% от неговото живо тегло на ден. През врема на лактацията консумацията достига до 3% от живото тегло. Твърде високото съдържание на слама, както и съдържанието на протеин под 6% в диетата, води до намаляване на фуражния прием.

Здраве

Независимо от общото начало на одомашняване на биволите и говедата, започнало около 3000 г. пр. н. е. човешката намеса - селекцията, е значително по-малка при биволите, отколкото при говедата. Това се приема за основната причина, поради която биволите са запазили своята естествена устойчивост към голям брой заболявания, характерни за млекодайните говедата.

Възпаление на стомаха и червата при биволите

Най-често срещани разлики между кравето мляко и биволското мляко

1. Кравето мляко е с по-ниско съдържание на мазнини - те са 3-4%, докато биволското мляко има около 7-8%. Ето защо за обикновенния консуматор то изглежда е по-гъсто от кравето. 

2. Биволското мляко съдържа ниско количество холестерол, което го прави отличен избор за хора, страдащи от заболявания, като хипертония, бъбречни проблем, затлъстяване и други.

3. Биволското мляко може да се запази естествено за по-дълъг период, поради високата активност на пероксидазата (ензима). Докато кравето мляко в идеалния случай трябва да се консумира в рамките на 1-2 дни.

4. Биволското мляко има с 10-11 процента повече  протеини в сравнение с кравето мляко.

5. Биволското мляко има повече калории от кравето мляко поради по-високото съдържание на протеини и мазнини. Една чаша биволско мляко от 244 милилитра съдържа 237 калории, докато една чаша краве мляко съдържа 148 калории.

6. Кравето мляко има по-високо съдържание на вода в сравнение с биволското мляко. Това е така, защото съдържа по-малко твърди частици, като около 90% от млякото е съставено от вода.

7. Биволското мляко съдържа повече калций и други минерали, като фосфор, магнезий и калий в сравнение с кравето мляко, което пък е богато на витамини. 

Въпреки че и двете може да са различни един от друг, не може да се отрече фактът, че и двете са здравословна и полезна храна за консумация. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Аборти при биволиците

Технологични параметри при биволи

Как да храним правилно малачето от самото му раждане