Възпаление на стомаха и червата при биволите

Това е остро протичащо възпаление, което засяга предимно малачетата през зимно-пролетния сезон. Основната причина за появата му е храненето с развален, плесенясал и гнил фураж и поенето със замърсена вода. По наши наблюдения заболяването се провокира и след храненето на малачетата с кисел (pH под 4) и нападнат от плесента аспергилус силаж, както и с пшеница, нападната от фузариум. Гастроентерит вторично се наблюдава и при някои заразни и паразитни болести.

Клинична картина. Общото състояние на животното е влошено. Наблюдава се угнетеност, липса на апетит и преживяне, учестено дишане, мръсно зачервени конюнктиви, усилена жажда и несигурни движения. Вътрешната телесна температура е повишена. Отначало изпражненията са сухи, тъмни, покрити със слуз, а по-късно, с напредване на процеса настъпва диария с редки, воднисти и вонящи изпражнения, покрити със слуз и кръв.

Лечение. Развоят на заболяването е бърз, прогнозата много неблагоприятна, поради което е необходима ветеринарна помощ. Да се избягват храни, които причиняват заболяването - плесенясал силаж, сено. Загубите от смъртността на животните са големи.

Автор - н.с. Атанас Данев