7 дни имат стопаните да подадат заявления за извършване на обследване на земеделските площи в Общинските служби по земеделие след падналата вчера градушка в Южна България.

На база на това обследване от комисия се издават констативни протоколи за 100% пропаднали площи в резултат на неблагоприятни климатични условия, включително градушка, информират от аграрното министерство. 

Силни градушки удариха вчера следобед южната част на страната, като най-засегнати са областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. 
В социалните мрежи стотици стопани споделят, че трудът им е унищожен. Най-големи поражения има в Чирпанско, където градушката бе с големината на лешник, а от Първомай стопани съобщават за ледени късове с големината на орех. 

Улиците на Калояновец са побелели от градушката. Град с големина на яйца е ударил и новозагорското село Баня. Напълно унищожена е реколтата от пшеница, картофи и рози. Сериозно пострадало е и старозагорското село Самуилово, като там основните поражения са върху овошки и насаждения. Магистрала "Тракия" бе побеляла от ледени късове и движението на автомобили бе затруднено в продължение на повече от 30 минути. 


Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка. 

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития.

За 4 часа, от 13:19 часа вчера, са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен, съобщават от агенцията. 

Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.  

Една от клетките, преминаваща над защитавана територия е суперклетка, която е въздействана от 3 регионални дирекции – Поповица, Петрово и Старо село.
И към момента продължава обработката с цел разбиване на облаците и защита на посевите, допълват от агенцията.