Имаме сериозни съмнения, че противоградовата система, която защитава България, там където има площадки, не е ефективна.  

Това каза председателят на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" и биологичен производител Цветан Цеков по повод гадушката в четвъртък следобед, която обхвана много обширен райоин - от Пловдив, през Първомай, Новозагорско - където пораженията вероятно ще бъдат най-сериозни, и се стигна до периферията преди Сливен. 

“Предстои да се оценят щетите, но със сигурност има 100% помляни площи, най-вече от череши”, каза Цеков и обясни какво има предвид относно ефективността на противоградовата систем: 

“Градоносните облаци, особено, когато става въпрос за суперклетки, се развиват между 8 000 и 15 000 метра. Това означава, че би трябвало обхватът на ракетите, които се изстрелват, да бъде в тази граници. По наша информация, максималният обхват на ракетите, които в момента се използват, е около 9 000 метра”. 

Това са данни по технически параметри, допълни производителят. 
Дали тези ракети достигат и 9 000 метра, е друг въпрос. Но да приемем, че стигат - това означава, че обработват не повече от 1/3 от градоносния облак”, отбеляза той. 

“От една страна имаме информацията, че са изстреляни 600 ракети - гърмяли, гърмяли, обаче било суперклетка. А всъщност, ако тези 600 ракети бъдат вкарани в тези градоносни облаци и бяха ефективни, не ще ги разбият, а ще ги разпилеят на пух и прах”, добави производителят.

Въз основа на това, че се съмняват в ефективността на системата, Цеков обясни, че настояват да се направи сериозна проверка. 

“Призовавам министър Тахов да направи проверка откъде се купуват тези ракети, колко са ефективни, имат ли този обхват на действие. Защото, когато става въпрос за обществени поръчки в нашата държава, има практики, които често опорочават цялото действие. И ние като земеделци сме заплашени от неефективността на тази система”, посочи Цеков. 

Цветан Цеков: Ако не можеш да обработиш облака на 100%, и 1000 ракети да изстреляш, ефектът е същият. 

“Тази година, след като отминаха невралгичните дати, в които можеше да има измръзвания, овощарите бяха в приповдигнато настроение, но сега идват градушките. А те стават все по-силни. Това показва, че има нещо грешно в системата”, допълни Цветан Цеков.