Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
ПЪРВО. Да се направи основен преглед на всяка овца и на тези, които са под средната охраненост, да се увеличи дажбата от концентриран фураж, за да може да се родят приплоди с по-високо живо тегло – над 2 килограма. Дребните агнета заболяват и умират по-често от едрородените.
ВТОРО. Да се подстриже вълната около вимето, ануса и външния полов орган, което улеснява новороденото за намиране на цицките и за оказване на помощ при раждането.
ТРЕТО. Подготовка и хигиенизиране на помещението за оагване. Обикновено агненето става в общото помещение в стадото, след което овцата и приплодите се отделят в специален бокс за овцата и новороденото.
Боксовете се правят в единия край на общото помещение – запазено от течение, влага и замърсяване. Всеки бокс се оформя от преносими дървени, метални, пластмасови прегради (леси). Желателно е размерът на бокса да бъде – ширина – 1,2 м, дължина – 1,5 м с обща площ около 1,5.1,8 кв. метра, като дава възможност овцата да се обръща в бокса и да се обслужва от овцевъда. В този бокс трябва да има ясла за сено и за концентриран фураж, както и съд за вода. Преди започване на агненето се определя броят на боксовете, те се изграждат, след което основно се почистват, дезинфекцират и постилат със суха и чиста слама.
Оагването на овцете може да стане в тези боксове, което осигурява по-голяма хигиена и спокойствие по време на раждането.
При трудните раждания, т.е. когато овцата има контракции и напъни, но не може да изтласка плода, трябва да се установи и причината за това – много едър плод или неправилно разположение на плода, т.е. главичката да е извита странично - наляво, надясно, нагоре или надолу между предните крайници. В такива случаи с добре измита и дезинфекцирата ръка и намазана с олио, се вкарва през външния полов орган, внимателно плодът се избутва навътре в матката и се привежда тялото в нормално положение, хващат се предните или задните крайници и се издърпва плодът навън.
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:

Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...

По-високата плодовитост от овцете е постижима
Подхранването с концентриран фураж трябва да започне около 30 дни преди началото на кампанията, като количеството и съставът на дажбата са в зависимост от телесното състояние...

Зърнени фуражи, семена и плодове, подходящи за храна на свинете
Житните са богати на въглехидрати, а бобовите на белтъчини

Препоръки за хранене на свине за угояване
Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.

Кратки съвети за хранене на биволите през зимата
Нуждите на биволиците от хранителни вещества не се различават съществено от тези за кравите, но има и някои различия...

Качества на биволското мляко
Образуването на млякото е сложен биологичен процес