Накратко:
•    Какво представляват торовете с добавена стойност?
•  
 Колко голям е този пазар?
•   
Растеж на интереса към торовете с добавена стойност


В началото на април, в Берлин се проведе годишната конференция New AG International, на която бяха коментирани доклади и оценки за пазара на специални торове.

Ватрен Юрин, технически директор на DunhamTrimmer, започна с уточнението, че поради липсата на стандартизирани дефиниции за специални торове, науката предлага

въвеждането на термина „торове с добавена стойност“.

При коментиране размера на глобалния пазар, Юрин представи цифра от 19,3 милиарда щатски долара въз основа на данни от 2022 г. По региони, азиатско-тихоокеанският е най-голям с 6,8 милиарда щатски долара, следван от други региони, сред които Северна Америка, Европа, Африка и Близкия изток с около 3 милиарда долара.

„Количественото определяне на стойността на този пазар беше много предизвикателно начинание, но в крайна сметка доведе до изключителни резултати. Тъй като всички тези продукти за крайна употреба са уникални комбинации, сглобени от широка гама налични функционални компоненти, има безкраен брой комбинации, които трябваше да отчетем“, добави той.

В тази група попадат торове, които са подобрени с допълнителни хранителни вещества, биологични агенти или други добавки, за да подобрят тяхната ефикасност и да осигурят допълнителни ползи за растенията извън основното осигуряване на хранителни вещества.

Те са предназначени да отговорят на специфичните нужди на различни култури или типове почви, като имат за цел да оптимизират растежа на растенията, да подобрят усвояването на хранителни вещества, да подобрят здравето на почвата и в крайна сметка да увеличат добивите на културите. 

Примери за торове с добавена стойност включват торове с бавно освобождаване, торове, обогатени с микроелементи, биоторове, съдържащи полезни микроорганизми, и специални смеси, пригодени за специфични култури или условия на отглеждане.

Торовете с добавена стойност играят решаваща роля в съвременното земеделие, като предлагат целенасочени решения за подобряване на производителността и устойчивостта на културите, като същевременно минимизират въздействието върху околната среда.

Пазарът

Възможностите на пазара на торове с добавена стойност са изобилни, движени от няколко фактора, включително увеличаване на световното население, разширяване на селскостопанските дейности, нарастващо търсене на висококачествени хранителни продукти и нарастваща осведоменост за значението на устойчивите земеделски практики.

Тъй като фермерите се стремят да увеличат максимално добивите и да оптимизират използването на ресурсите, има нарастващо търсене на иновативни торове, които могат да осигурят подобрени резултати и да се справят със специфични предизвикателства като недостиг на хранителни вещества, деградация на почвата и опасения за околната среда.

Освен това, напредъкът в технологиите и биотехнологиите позволява разработването на нови формули и механизми за доставка на торове с добавена стойност, отваряйки нови възможности за пазарен растеж и диференциация. 

Интерес

В допълнение, новите правителствени политики, насърчаващи устойчивото земеделие и приемането на съвременни земеделски практики, допълнително допринасят за благоприятните пазарни перспективи пред торовете с добавена стойност.

„Без съмнение виждаме стабилен и консервативен растеж в този пазар, тъй като все повече производители и агрономи по целия свят откриват, тестват и прилагат технологията върху все повече хектари. Това е класически пример за растящ пазар, който е пряко пропорционален на разширяващите се знания и разбиране за потенциала на технологията“, завърши Юрин.

Рубриката „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов се създава специално за Agri.bg.