Фактори влияещи върху количеството, състава и свойствата на млякото са вида, породата, индивидуалните особености на животното, типът хранене, начинът на доене и др.

По цвят биволското мляко се различава от кравето, то е бяло, без отенък, докато кравето е с кремав отенък. Плътността му варира от 1,0278 до 1,0341. То е по-богато на хранителни вещества, съдържа средно 17,5% сухо вещество, 7,5% мастни вещества.Има изследвания, които показват, че в сравнение с кравето,биволското мляко съдържа с 58% повече калций, с 40% повече протеин и с 43% по-малко холестерол. В него се съдържат голям брой витамини А, витамин Е и С. Биволското мляко е феноменален биологичен продукт, с високо мастно съдържание, висок протеин и с най-благоприятно съотношение на наситени и ненаситени мастни киселини в сравнение с другите млека. Когато се разглежда консумацията на биволско мляко в прясно състояние, или преработено, трябва да се отбележи високата му хранителна стойност и ниската калоричност.

То е изключително полезно за здравето на хората, поддържа имунната система и общата жизненост. Препоръчва се на болни от левкемия, млечна алергия от други видове млека и др. Изследванията у нас след аварията в Чернобил показват, че биволското мляко е с най-ниско съдържание на радиоактивни елементи.
Биволите не боледуват от Луда крава, много рядко от туберкулоза, бруцелоза и т.н. Затова през последните години млечните продукти, произведени от биволи, се търсят много широко на европейския пазар. От него се правят и редица млечни продукти, както при домашни условия, така и при индустриални условия на производство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да обработим млечната жлеза преди доене

Как да храним правилно малачето от самото му раждане

Биволи отглеждани в България

Българска Мурра - порода биволи