При биволите за разлика от говедата няма ясна, специализация по породи, в зависимост от продуктивното направление.Биволите са предназначени за комбинирано използване – мляко , месо и дори работа.
Биволът е по- невзискателен към условията на отглеждане и по-добре оползотворява грубите и малоценни фуражи, като ги превръща в продукция ,ценна за човека.
Млякото на биволиците е с по-висока хранителна стойност и с по-добри вкусови качества от другите видове млека.Биволското месо е по-богато на белтък, фосфор и желязо в сравнение с говеждото.
Биволи отглеждани в България
При биволите за разлика от говедата няма ясна, специализация по породи, в зависимост от продуктивното направление
Контрол и грижи по време на агненето на овцете
Основната цел на всеки овцевъд е да създаде необходимите условия за раждане на здрави и жизнени приплоди – единаци, близнаци или тризнаци. За целта е необходимо овцевъдите още преди започване на агненето да извършат следната подготовка:
Време е за стрижба на шилетата
Всички шилета, които няма да се оставят за зимния период, а ще се колят наесен, трябва да се стрижат 1 до 1,5 месеца преди тяхното клане. Това дава възможност влакното да порасне достатъчно...
Стопани, контролирайте следродилния период на млечните крави
За да се получава всяка година по едно теле (т.е. 365-дневен период за отелване), кравите би трябвало да заченат 85-90 дни след раждането
Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...