Да затвориш кръга в земеделието е много трудно, а да получиш от това и удовлетворение не се отдава на всеки. Но Павел Желязков и Христо Близнаков успяват да направят това със “100 процента био”, общ проект, който им позволява да произвеждат качествен биологичен продукт. Компанията, основана през 2014 г., е собственик на 800 дка биологични насаждения от ябълки, череши, сливи, малини, арония и орехи, а през 2022 г. отваря врати и цех за сокове с капацитет 1000 тона годишно. 

Биофилософия
Биологичното производство е моята философия”, разказа Павел Желязков по време на Ден на отворените врати в предприятието по проект за качествена продукция, енергийна ефективност и кръгова икономика, изпълняван от фондация “Биоселена” и норвежката неправителствена организация Norges Vel.

И тъй като в биологичното производство има плодове, които не са с добър търговски вид за пресния пазар и биват продавани на изключително занижени цени, предприемачите инвестират в собствена производствена мощност, оползотворявайки качествената продукция. Така фирмата освен своите собствени плодове, изкупува биологично сертифицирани суровини и от други производители, за да гарантира своето качество. В насажденията почвата не се обработва, а се практикуват методи за биодинамично земеделие, което да щади изцяло природата. 

Павел Желязков е категоричен, че не би направил компромис, работейки с конвенционално произведени суровини, затова и в соковете не се добавят захари, консерванти и изкуствени подобрители. 
В процес на изграждане е и цех за сушене и замразяване на плодове, който се очаква да заработи в рамките на 2 месеца. Капацитетът му също е 1000 тона годишно. 

Неизчерпаемото слънце 
В крак с новите изисквания на времето, за да остави колкото се може по-малък въглероден отпечатък, Павел Желязков поставя слънчеви панели върху цеха за сокове, същото ще се случи и с производствената мощност за сушене.

Задължително е за всяка производствено предприятие, където позволява монтажа, да бъдат инсталирани соларни панели”, обяснява Желязков.

В слънчеви дни над 80% от енергията за производството идва от слънцето, като поради технологични причини тя не може да покрие изцяло нуждите от електроенергия. В голямата криза с цените на стопанския ток успява да намали сметката си с над 60%. 

На покрива на предприятието за сушене и замразяване да бъде инсталирана двойно по-голяма фотоволтаична система. Там се предвижда да заработи и специална сушилня, която ще черпи изцяло  слънчева енергия, похвали се Павел Желязков. Предвижда се плодовете, които могат да бъдат изсушени в рамките на няколко часа, да ползват слънчевата енергия през деня, а при тези, които изискват 24-часов цикъл на работа, да бъде комбиниран цикъл с поддържащ режим през нощта. 

Кръговата икономика 
Боклукът е злато”, смята Павел Желязков,”затова разработваме системи и се стараем всичко, което може да се използва от плода повторно, да му се намери приложение”. Пример в това отношение при производството на сокове е сухата част от пресоването на плодовете, която представлява около 40-50% от суровината.

Ние намерихме просто приложение  - първо, даваме го на ферми за храна на животните, а те ни връщат оборски тор, който ние оставяме да прегори и го вкарваме в градините. В момента разработваме и тестова компостерна площадка по биодинамичен метод, така че да можем да оползотворяваме освен пресовката, и клоните, които остават от резитбата на овощните дръвчета”, разказа Желязков. 

Мечтата ми е да имаме нулев отпадък”, сподели Павел Желязков, затова и следващата цел е пресования остатък да бъде превърнат в храна. С тази идея в биостопанството разработват рецепти за сладка, а след пускането на цеха за сушене, асортиментът ще бъде допълнен и с полезен чипс.