Изграждането на оранжерия особено по инвестиционен проект не е лесна работа. За да бъде проектът успешен трябва да се положат значителни усилия от страна на фермера, който иска да реализира проекта. Също така не бива да се подценява и организирането на бъдещето производство и реализацията на продукцията.

Срещаме ви с Павел Петров, който има повече от 17 години управленски опит, включително в сферата на селското стопанство. Благодарение на комплексното си образование в няколко области, включително инженерство, икономика и управление, той успешно реализира редица големи инвестиционни проекти с обща инвестиция от над 200 милиона долара. 

С него си говорим за реализацията на един от първите му проекти, свързани със земеделието.

- Разкажете ни повече за един от първите ви инвестиционни проекти - изграждане на оранжерия.
- Завършихме изграждането на 11 хектара оранжериен комплекс за отглеждане на марули и зелени култури с енергиен център през октомври 2017 г. 
Първоначално планът ни беше да затворим термичния кръг, тоест да остъклим оранжерията и да започнем да я отопляваме преди зимата.

- А премерихте ли риска? Какви биха били потенциалните опасности при незавършване на оранжерията преди зимата?
- В оранжерийната индустрия на особен риск са изложени оранжериите, които започват работа през зимата с остъклени конструкции, но без отопление. 
Снеговалежите могат да се натрупат на покрива на оранжерията и от тежестта на снежната маса, конструкцията може да се срути. Ето защо изпитах облекчение, че успяхме да завършим проекта през месец октомври.
 
- Тоест завършването на проект в срок е от особено значение?
- Изграждането на оранжерия по график и в срок има много ползи. Например, предотвратява възникването на допълнителни разходи поради бездействие на обучен персонал и загубата на предварително подготвен разсад, в случай на забавяне при строителните и/или монтажни дейности. Освен това се намалява риска от срутване поради натрупване на сняг.
 
- Какви трудности срещнахте при стартирането на производството на салати?
- Засадихме салати и зелени култури като маруля Aficion, маруля Frills, копър, магданоз, босилек и др. Общо повече от 20 вида. По това време капацитетът на пазара беше такъв, че марулите Aficion и Frills имаха значителен дял в производствената ни структура.

За съжаление, веднага имахме проблеми с качеството на марулята Frills. Тези проблеми се изразяваха в "загаряне" на централната част на марулята, подобно на обгаряне по ръбовете. Цял месец изхвърлихме цялата маруля Frills, която отгледахме. Ситуацията в производството беше напрегната. След още един месец сменихме агронома, но нещата не се оправиха с новия експерт, Дори напротив - проблемът с качеството на марулите остана нерешен.
 
Преди да реализирам проекта, посетих финландски производител на салати и комуникацията беше изключително лесна, разменихме дори контакти. Затова реших отново да посетя колегите и доведох новия ни агроном и главен инженер. 
Във финландските оранжерии проведохме анализ на отглеждането на Frillies, разгледахме технологиите за поливане, проверихме климатичните параметри и измерихме нивото на светлина. Оказа се, че използваме идентични параметри за поливане и климат, но нивото на осветеност на Frillies там е значително по-ниско. 

След като се върнахме, намалихме нивото на светлината, което помогна за подобряване на качеството на салатата и тя спря да "прегаря".
Оказа се, че нивото на осветеност при нас беше твърде интензивно и растението не можеше да транспортира хранителни вещества. А това от своя страна доведе до появата на почерняване в центъра на салатата.
 
- След като сте натрупал опит и знание, какви съвети бихте дали колегите си от бранша?
Много съм благодарен на финландската компания, която ни помогна. В замяна ги поканих да посетят нашата оранжерия. След обмяната на опит, нашите финландски колеги също взеха някои интересни идеи, които им позволиха да постигнат по-добри резултати в производството.

Що се отнася до съвета, бих казал следното: колеги, не се затваряйте, напротив - общувайте едни с други и обменяйте опит. Обменът на знания и сътрудничество са изключително полезни за който и да е бизнес!