Сушенето е най-старият метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни, сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и замразяване, сушенето на домати изисква значително по-мек и лесен подход. Освен това при него в най-голяма степен се запазват полезните вещества. При този метод се извлича влагата от плодовете и се повишават вкусовите им качества. До известна степен сушенето дори може да засили вкуса и аромата на доматите, в сравнение с тези в прясно състояние.

Ако желаете да си осигурите вкусна и здравословна храна през месеците, в които доматите предлагани на пазара нямат вкус, но за сметка на това са пълни с нитрати, това е Вашият материал.

Изберете сортове с повишено съдържание на сухо вещество – Всички видове домати могат да бъдат изсушавани, но за да постигнете най-добри резултати, използвайте тези с продълговати плодове (обикновено използвани за консервиране). Те притежават плътна месеста обвивка, по-малко семена и са по-сухи от салатните сортове. Може да се използват и Чери домати. Те са склонни да задържат повече захари и киселини, в сравнение с другите видове и също са чудесни за сушене. Изсушените Чери домати се отличават с пикантен захарен вкус.

Изберете твърди и узрели домати, тъй като повредените и презрели домати се развалят лесно. Не е задължително да бланширате преди сушене, но задължително ги измийте и подсушете внимателно. За да си осигурите равномерно изсъхване е необходимо да нарежете доматите на еднакви парчета. Разрежете продълговатите домати по дължина на половинки или четвъртинки, а Чери доматите на половинки или ги оставете цели. Другите видове домати можете да нарежете на парчета с дебелина 0,5-1 см, в зависимост от предпочитанията ви.