китайско зелеКитайското зеле е традиционна култура в някои азиатски страни, но в нашата страна остава почти непознато. Известен консерватизъм пречи да се оценят големите му продуктивни възможности и добрите му вкусови качества, както и хранителната му стойност. Китайското зеле има значително съдържание не само на сухо вещество, витамин С и захари, но и на незаменими аминокиселини. Това като храна го поставя на едно от предните места между зеленчуковите растения.

Когато говорим за тази култура, разбираме вида пекинско зеле, който образува изправени розетки без външен кочан и плътни зелки с овална форма и с тегло от 0,5-1 кг до 2-3 кг. Зелките са крехки, нежни, сочни, вкусни, без лютивина и са подходящи за приготвяне на различни салати. Може да се съхраняват продължително време (месец и повече) при температура около 0°С или да се използват за направата на кисело зеле.

При климатичните условия на нашата страна най-подходящо е есенното производство на китайско (пекинско) зеле, защото при пролетното много сортове стрелкуват, без да образуват зелки. Причината е в рязката смяна на температурите през пролетта и в удължаването на деня. Този вид се отглежда без предварително производство на разсад, тъй като понася трудно презасаждането. Съобразно с посочените особености директната сеитба на китайското зеле се извършва от средата на юли до 5-10 август. Ако се спази срокът на засяване, то може да се прибира от края на септември докъм средата на ноември, тъй като вегетационният му период е 70-90 дни.

Китайското зеле се отглежда на добре обработена почва, богата на органични вещества и наторена след предшественика с 10-12 кг/дка двоен суперфосфат и с 8-10 кг/дка калиев тор. Мястото се подравнява добре и се профилира на ниски лехи, широки 1,20-1,30 м, оградени с тирове (кавали). Лехите се поливат предварително, а когато почвата позасъхне, леко се разкопават с мотика и се заравняват с гребло. Засява се редово в 3 плитки браздички, оформени на разстояние 35-40 см, и при сеитбена норма 100 г/дка. Семената поникват за около една седмица. След като се образуват 1-2 същински листа, прореждат се на 25-30 см, така че да останат 7000-8000 растения. Когато почвата е по-тежка и по-влагоемна, добре е китайското зеле да се отглежда на високи тирове в два реда, като се спазват посочените разстояния.

При редовно напояване (през 7-10 дни) с течаща вода растенията се развиват нормално и бързо образуват зелки. Не бива обаче да се допуска преовлажияване на почвата, тъй като то причинява закържавяване и гниене в основата на розетките. Това е особено важно през периода, когато зелките нарастват - тогава и поливките намаляват, но се поддържа умерена почвена влага. Същевременно се окопава 2-3 пъти, като първия и втория път се внася по 12-15 кг/дка амониева селитра.

Борбата срещу неприятелите се води както при главестото зеле.

Прибирането се извършва последователно, в зависимост от едрината и плътността на зелките. Интерес представлява фактът, че китайското зеле издържа до минус 5-6°С, а за кратко време - дори до минус 8°С, така че то може да остане по-дълго на полето. Средният добив е 5-7 т/дка, но може да достигне и до 10-12 т/дка при добри грижи.