Проблеми в селското стопанство имаше и ще има – субсидии, регламенти, пазари, внос, износ… Колкото и да говорим за тях, друг проблем е надвиснал над отрасъла, обезсмисляйки всичко останало – земята е жадна. И през 2023 г. сушата беше Напаст божия за земеделието, напаст с хоризонт за развитие.

Няма сектор с площи на открито, който да не пострада от липсата на влага в почвата. Пролетниците отчетоха сериозни спадове в класически за производството им райони и в страната като цяло, ахротехническите мероприятия, сеитбата на есенниците и тяхното развитие също бяха възпрепятствани от сушата. 

„Тук е като в Африка” описа картината зърнопроизводител. Зеленчукопроизводител сподели, че заради сушата голяма част от продукцията му се повредила и не ставала за свежия пазар, затова се наложило да бъде продадена на консервните фабрики. При някои овощни култури бяха регистрирани спадове от 50% в добивите, а списъкът с напълно пропаднали площи се увеличаваше.

Ако можехме да напояваме по начина, по който трябва, добивите щяха да са други”, последно коментира пред Агри.БГ Илиас Сарнук, председател на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Животновъдството също страдаше. „Суша е, земята вече е черна, няма какво да пасат животните, не е валяло 4 месеца”,сподели през октомври овцевъдка, а по същото време в страната имаше области с по 5 месеца без капка дъжд.

Не само у нас, в цяла Европа, в цял свят климатичните промени предизвикаха екстремно време. Невижданите жеги, суши,а после наводнения се превърнаха във все по-често срещани през последните години и през 2023-та. В глобален план земеделието търси иновативни методи, за да се справи с климатичните предизвикателства, а през това време у нас ситуацията е малко като в онази приказка: „Вода гази, жаден ходи”.

Или иначе казано – вода има, тръби няма. Възстановяването на хидромелиорациите са изтъркана тема от десетилетия, която става все по-пареща. Оказа се, че и приетата с 15-годишен хоризонт през 2016 г. Стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите вече не била адекватна на действителността. Все пак раздвижване има. Очаква се в следващите две години нови 200 000 дка да станат поливни след изпълнението на проектите на „Напоителни системи” ЕАД по подмярка 4.3.

Е, пак няма да стигнем скоро даже и румънците, но обнадеждаващо е, че черпим опит от съседни нам държави. Тъй като е ясно, че няма да открием топлата вода, нека поне намерим начин да пуснем студената - да почерпим опит, но и да вземем да го приложим.

Нужна е една дългосрочна прогноза за период от 20-30 години за климатичните промени от БАН, от Института за метеорология и хидрология, за да може на тази база да се подготви едно цялостно преструктуриране на земеделието, в което водеща част са самите земеделски производители като предприемачи”, заяви земеделският министър Кирил Вътев, които много кратно направи заявки от началото на управлението си, че напояването ще бъде приоритет.

А за предприемачеството – земеделците не че и досега не предприемат мерки да търсят алтернатива за напояване, но им става все  по-трудно дори невъзможно сами да се справят с достъпа до вода предвид дългите и сложни процедури за кладенците например, както и липсата на финансиране в тази посока.  С една дума положението е „минута е много”.

Според Европейската обсерватория за сушите 37,3 % от площите Европа са в „условия на предупреждение“ поради постоянен дефицит на валежи, а 10,2 % са в „условия на тревога“, при които растенията очевидно са подложени на стрес от суша. Прогнози на експерти предупреждават, че ако нарастването на поливните площи остане със същия интензитет, то след 25 години ще се наблюдават 80-процентови сривове в производството на някои култури по нашите географски ширини.

Никой не предвижда сушата да спре, а напротив – да достига библейски размери. Хубавото е, че и човекът има какво да направи, както гласи приказката „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”.

 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI