Като цяло сеитбата на основните есенни култури за реколта 2024 се движи с по-бавни темпове спрямо миналата година, отчитат от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Включете се в анкетата на Агри.БГ: Какви ренти се изплащат за стопанската 2022/23 година?

 

В последния оперативен анализ на ведомството се посочва изоставане в сеитбата на почти всички наблюдавани есенници. Към 09.11.2023 г. засетите площи с маслодайна рапица, пшеница, тритикале и ръж са в границите от 16,5% до 44,4% по-малко на годишна база. 

До края на първото десетдневие на месеца в страната са засети 897 887 ха с пшеница, което е с близо 18% по-малко спрямо същия период на 2022 г. Площите с маслодайна рапица също бележат спад от 16,5%. Засега единствено площите с ечемик нарастват - с 9,6%.

Сушата обърка календара в зърнопроизводството. Заради неблагоприятните условия масово бяха отложени предсеитбените обработки на площите и надхвърлени агротехническите срокове при сеитбата. В последствие земеделците алармираха и за липсата на поникване на културите.

Преди настоящото захлаждане и повишаване на влагата председателят на Националната асоциация на земеделските арендатори Георги Милев коментира ситуацията в Плевенско така: „Зле са нещата. Даже плевелите не искат да растат. Сеитбите в Плевенско приключиха трудно и с компромисни обработки. Чакаме дъжд.”

„Има проблем и при нас. Пшеницата сега никне. Имаме райони с отделни локални дъждове, но не можем да кажем, че рапицата и есенните култури като цяло са поникнали повсеместно. Доскоро условията бяха много лоши за оран. Има колеги, които тепърва ще засяват есенни култури, сподели в средата на ноември и председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.

Според агрометеоролозите към края на октомври почвените влагозапаси в 50 см слой са били напълно изчерпани в голяма част от полските райони. След поредицата от дъждове от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) последно заявиха, че дефицитът на влага в горните почвени слоеве е преодолян и засетите зимни житни култури са във фаза поникване и начално листообразуване.

През последните дни валя, на места падна първият сняг. Как ще се отразят тези промени на зимните житни култури, предстои да разберем. „До края на второто десетдневие на ноември агрометеорологичните условия ще се определят от поднормени температури и средноденонощни стойности близки до биологичния минимум, необходим за вегетация на засетите есенни посеви”, прогнозират агрометеоролозите.